fbpx

UIBC

Šifra CHSR01 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

3,90 KM

Šta je UIBC test?

UIBC (engl. unsaturated iron-binding capacity) test je laboratorijska analiza koja mjeri količinu proteina koji se veže za željezo u krvnom serumu. Ova analiza se obično izvodi zajedno s drugim testovima za procjenu ukupne količine željeza u krvi i sposobnosti tijela da ga iskoristi.

Kako funkcionira željezo u tijelu?

Prije nego što objasnimo kako UIBC test funkcionira, potrebno je razumjeti ulogu željeza u tijelu. Željezo je mineral koji se koristi za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenose kisik iz pluća u tkiva u tijelu. Također se koristi za stvaranje mioglobina, proteina u mišićima koji pomaže u pohranjivanju kisika.

Željezo se nalazi u hrani koju jedemo, a kroz probavni proces se apsorbira u krv. Jednom kad se apsorbira, željezo se prenosi u koštanu srž gdje se koristi za stvaranje novih crvenih krvnih stanica ili se pohranjuje u jetru ili druga tkiva. Tijelo obično pohranjuje dovoljnu količinu željeza kako bi se osiguralo da je dostupna kada je potrebna za stvaranje novih crvenih krvnih stanica.

Što je UIBC test i kako se izvodi?

UIBC test se obično izvodi zajedno s drugim testovima željeza, poput feritina, serumskog željeza i TIBC testova. Ovi testovi pomažu u procjeni količine željeza u krvi i sposobnosti tijela da ga iskoristi.

UIBC test mjeri količinu proteina koji se veže za željezo u krvnom serumu. Ovaj protein se zove transferin i koristi se za prenošenje željeza kroz krvotok. Kada je količina željeza u tijelu niska, transferin može vezati manje željeza i obrnuto.

Za UIBC test se obično uzima uzorak krvi iz vene u podlaktici. Postupak uključuje umetanje igle u venu, nakon čega se uzima mala količina krvi.

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.