fbpx

UIBC

Šifra CHSR01 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

3,50 KM

Šta je UIBC test?

UIBC (engl. unsaturated iron-binding capacity) test je laboratorijska analiza koja mjeri količinu proteina koji se veže za željezo u krvnom serumu. Ova analiza se obično izvodi zajedno s drugim testovima za procjenu ukupne količine željeza u krvi i sposobnosti tijela da ga iskoristi.

Kako funkcionira željezo u tijelu?

Prije nego što objasnimo kako UIBC test funkcionira, potrebno je razumjeti ulogu željeza u tijelu. Željezo je mineral koji se koristi za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenose kisik iz pluća u tkiva u tijelu. Također se koristi za stvaranje mioglobina, proteina u mišićima koji pomaže u pohranjivanju kisika.

Željezo se nalazi u hrani koju jedemo, a kroz probavni proces se apsorbira u krv. Jednom kad se apsorbira, željezo se prenosi u koštanu srž gdje se koristi za stvaranje novih crvenih krvnih stanica ili se pohranjuje u jetru ili druga tkiva. Tijelo obično pohranjuje dovoljnu količinu željeza kako bi se osiguralo da je dostupna kada je potrebna za stvaranje novih crvenih krvnih stanica.

Što je UIBC test i kako se izvodi?

UIBC test se obično izvodi zajedno s drugim testovima željeza, poput feritina, serumskog željeza i TIBC testova. Ovi testovi pomažu u procjeni količine željeza u krvi i sposobnosti tijela da ga iskoristi.

UIBC test mjeri količinu proteina koji se veže za željezo u krvnom serumu. Ovaj protein se zove transferin i koristi se za prenošenje željeza kroz krvotok. Kada je količina željeza u tijelu niska, transferin može vezati manje željeza i obrnuto.

Za UIBC test se obično uzima uzorak krvi iz vene u podlaktici. Postupak uključuje umetanje igle u venu, nakon čega se uzima mala količina krvi.

Povezane analize

Feritin

19,00 KM

TIBC

3,50 KM

Transferin

20,00 KM

Gvožđe

3,50 KM

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Medicover laboratorija Banja Luka Budžak

Knjaza Miloša 28

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve