fbpx

Test opterećenja glukozom – OGTT test

Šta je OGTT test?

Test opterećenja glukozom (Oralni Glukoza Tolerans Test) je laboratorijsko-dijagnostički test pomoću kojeg se ispituje sklonost pacijenata ka šećernoj bolesti.

Ovaj test je veoma važan ljekaru radi donošenja odluke o  ispravnoj dijagnozi. 

OGTT test će ljekar tražiti da uradite :

  • Ukoliko se sumnja da postoji poremećaj metabolizma ugljenih hidrata (insulinska rezistencija)
  • Kako bi potvrdio dijagnozu dijabetesa (pacijenti koji imaju karakteristične simptome šećerne bolesti)
  • Ukoliko je analizom krvi i urina utvrđen povišen nivo jutarnje glukoze nakon noćnog gladovanja ( vrijednosti glukoze između 6,1 do 6,9 mmol/L i više)

Preporuka SZO jeste izvođenje OGTT testa kako bi se postavila  dijagnoza hiperglikemije, kod osoba sa glukozom našte između 6,1-6,9 mmol/L.

U Medicover laboratorijama možete uraditi OGTT test po preporuci vašeg ljekara.

Iako OGTT test podrazumjeva određivanje glukoze u tačno definisanim minutima, nakon ispijanja rastvora glukoze u prahu, danas je jako zastupljeno određivanje OGTT testa sa insulinemijama (tada se istovrijemeno prate koncentracije glukoze i insulina u određenim vrijemenskim intervalima, kao odgovor na unijetu glukozu).

OGTT sa insulinemijama predlaže vaš ginekolog i/ili endokrinolog.

Rezultat OGTT testa-šta znači?

Po zvaničnoj definiciji SZO-a, dijabetesom smatramo stanje organizma kada je količina šećera u krvi (glikemija našte, nakon 10 sati gladovanja) veća od 7.0 mmol/L. Normalne vrednosti jutarnje glukoze se kreću od 3,6 do 6,1 mmol/Lšto se smatra fiziološkim, referentnim opsegom određivanja.

Dijagnostički kriterijumi SZO za šećernu bolest i stanja hiperglikemije

Stanja hiperglikemijeGlikemija nataštePlazma glukoza u 120 min OGTT-a,
Šećerna bolest≥ 7,0 mmol/L≥ 11,1 mmol/L
Intolerancija na glukozu
(IGT; impaired glucose tolerance)
< 7,0 mmol/L≥7.8 i < 11,1 mmol/L
Oštećena glikemija našte u plazmi
(IFG; impaired fasting glucose)
6,1 do 6,9 mmol/L< 7,8 mmol/L

Rezultati glukoze i insulina OGTT testa tumači isključivo ljekar koji je zahtjevao ovaj vid testiranja.

Početna jutarnja vrijednost glukoze, posle gladovanja od 10 sati, bi trebalo da bude između 4,0-6,4 mmol/L.

  • Vrijednosti glukoze koje su veće od 11,1 mmol/L poslije 2 sata (120 minuta) tokom izvođenja OGTT testa, pomažu ljekaru koji postavlja dijagnozu dijabetesa-šećerna bolest.
  • Kada su vrijednosti glukoze od 7,8 mmol/L do 11,1 mmol/L nakon 2 sata OGTT testa,  postoji  dijagnoza intolerancije na glukozu (latentni dijabetes).
  • Kada se koncentracija glukoze u krvi spusti ispod 7,8 mmol/L nakon 2 sata, tada metabolizam glukoze funkcioniše u fiziološkim granicama.

Referentne vrijednosti za insulin se kreću u opsegu  2,6-24,9 uIU/mL.

Nakon unijetog obroka tj. unosa glukoze, pankreas pojačano proizvodi i oslobađa insulin koji omogućava ulazak glukoze u sve ćelije. Nakon 2 sata od unosa glukoze, koncentracija insulina bi trebalo da bude što bliža početnoj, a svakako ispod 24,9 uIU/mL.

Insulinska rezistencija

Onog trenutka kada ćelije postanu otporne na dejstvo insulina u organizmu jer insulin više nije u stanju da obavlja svoju osnovnu funkciju u organizmu, a to je regulacija nivoa glukoze u krvi, vrijemenom dolazi do razvoja metaboličkog stanja-insulinske rezistencije.

Kliničke studije pokazuju da žene kod kojih postoji sindrom policističnih jajnika, postoji problem sa insulinskom rezistencijom.

Porast koncentracije insulina negativno utiče na kvalitet jajnih ćelija,ovulaciju i na nastanak začeća (oživljavanje) embriona.

Ukoliko je u pitanju sterilitet nepoznatog porijekla, od kliničkog je značaja uraditi OGTT test po preporuci ljekara.

OGTT test u Medicover laboratorijama

Uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i činjenicu da ćete u laboratoriji provesti određeno vrijeme prilikom izvođenja testa, potrebno je da minimum dan ranije zakažete termin testiranja.

Testiranje se zakazuje pozivom na broj laboratorije u kojoj želite da dođete na testiranje ili nam svoj upit pošaljite na mail office@medicover.ba.

Potrebne podatke svih Medicover Diagnostics laboratorija možete pronaći na stranici Laboratorije.

Napomena: Potrebno je donijeti  uput ljekara (preporuku za izvođenje testa) sa tačno definisanim informacijama o količini glukoze i vrijemenskom periodu (minutima) u kojem se glukoza/insulin prati.

Podeli:

Povezani članci

analiza krvi
Analiza krvi
Analiza krvi je rutinska medicinska procedura koja se koristi za procenu zdravstvenog stanja pacijenta.
Veza između insulinske rezistencije i ishrane
Insulinska rezistencija se definiše kao stanje usled koga dolazi do povećanja koncentracije insulina u krvi. Ćelije vremenom postaju otporne na dejstvo insulina pa insulin više nije u stanju da obavlja svoju osnovnu funkciju u organizmu, a to je kontrola nivoa glukoze u krvi. 
Štitna žlijezda – hormoni štitne žlijezde
Štitna žlijezda je žlijezda koja izgleda poput leptira smještenog sprijeda, u donjoj polovici vrata, ispod grkljana, a ispred dušnika.
Test opterećenja glukozom – OGTT test
Test opterećenja šećerom je laboratorijsko-dijagnostički test pomoću kojeg se ispituje sklonost pacijenata ka šećernoj bolesti.
D-dimer i njegova uloga u dijagnostici tromboza
D-dimer je proizvod razgradnje fibrina, mali fragment proteina prisutan u krvi nakon što se krvni ugrušak razgradi fibrinolizom. Nazvan je tako jer sadrži dva D fragmenta proteina fibrina spojena unakrsnom vezom, čime se formira proteinski dimer.
CRP pomoc u dijagnostici
CRP nalaz – dijagnostika inflamatornog procesa
CRP je je protein čije vrijednosti u krvi rastu u infekcijama i upalnim stanjima, kao i poslije operacija ili trauma.. Sintetiše se u jetri  kao reaktant akutne faze usljed oštećenja tkiva i upalnog procesa u organizmu.

Lokacije naših laboratorija