fbpx

LH

Šifra ME13 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

15,80 KM

Šta je Luteinizirajući hormon – LH?

Luteinizirajući hormon (LH) pripada familiji gonadotropnih hormona (zajedno sa folikulostimulirajućim hormonom FSH). Uloga gonadotropina je da stimulišu rast i funkciju reproduktivnih organa (jajnika i testisa).

Kod žena u reproduktivnom dobu LH I FSH se pulsno oslobađaju i učestvuju u regulaciji menstrualnog ciklusa. Oni u jajnicima stimulišu rast i sazrevanje folikula, kao i produkciju progesterona i estrogena. Najveće koncentracije LH se postižu sredinom ciklusa kada dolazi do ovulacije. Kod muškaraca LH stimuliše produkciju testosterona u Lejdigovim ćelijama.

 

Zašto se određuje i kod koga se treba određivati?

Luteinizirajući hormon LH se koristi kao pomoć u proceni funkcije hipofize i reproduktivnih organa (jajnika i testisa) kod neplodnosti, kod žena da se proceni da li je došlo do ovulacije i kod dece da se dijagnostifikuje prerani pubertet ili zakasneli pubertet.

Luteinizirajući hormon LH se određuje: ženama koje ne mogu da zatrudne, koje imaju neredovne cikluse, kao i kod žena koje žele da procene kada treba da ovuliraju; muškaracima čije partnerke ne mogu da zatrudne, koji imaju nizak broj spermatozioida, nizak libido ili mišićnu masu; osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja hipofize i/ili hipotalamusa; deci za koju se sumnja da prerano ili prekasno ulaze u pubertet. LH se najčeće određuje zajedno sa FSH, progesteronom, testosteronom i estardiolom.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vrijeme: 1 dan

Kod žena bi se uzimanje krvi trebalo vršiti u određenim danima ciklusa, o čemu se treba konsultovati sa ljekarom. Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka

Povezane analize

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve