fbpx

LH

Šifra ME13 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

15,50 KM

Šta je Luteinizirajući hormon – LH?

Luteinizirajući hormon (LH) pripada familiji gonadotropnih hormona (zajedno sa folikulostimulirajućim hormonom FSH). Uloga gonadotropina je da stimulišu rast i funkciju reproduktivnih organa (jajnika i testisa).

Kod žena u reproduktivnom dobu LH I FSH se pulsno oslobađaju i učestvuju u regulaciji menstrualnog ciklusa. Oni u jajnicima stimulišu rast i sazrevanje folikula, kao i produkciju progesterona i estrogena. Najveće koncentracije LH se postižu sredinom ciklusa kada dolazi do ovulacije. Kod muškaraca LH stimuliše produkciju testosterona u Lejdigovim ćelijama.

 

Zašto se određuje i kod koga se treba određivati?

Luteinizirajući hormon LH se koristi kao pomoć u proceni funkcije hipofize i reproduktivnih organa (jajnika i testisa) kod neplodnosti, kod žena da se proceni da li je došlo do ovulacije i kod dece da se dijagnostifikuje prerani pubertet ili zakasneli pubertet.

Luteinizirajući hormon LH se određuje: ženama koje ne mogu da zatrudne, koje imaju neredovne cikluse, kao i kod žena koje žele da procene kada treba da ovuliraju; muškaracima čije partnerke ne mogu da zatrudne, koji imaju nizak broj spermatozioida, nizak libido ili mišićnu masu; osobama koje imaju znakove i simptome oboljenja hipofize i/ili hipotalamusa; deci za koju se sumnja da prerano ili prekasno ulaze u pubertet. LH se najčeće određuje zajedno sa FSH, progesteronom, testosteronom i estardiolom.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)
Obrtno vrijeme: 1 dan

Kod žena bi se uzimanje krvi trebalo vršiti u određenim danima ciklusa, o čemu se treba konsultovati sa ljekarom. Posebna priprema nije potrebna. Poželjno je da uzimanje uzorka ne bude neposredno posle obroka

Povezane analize

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Medicover laboratorija Banja Luka Budžak

Knjaza Miloša 28

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve