fbpx

Vaginalne infekcije u trudnoći

Vaginalne infekcije nisu rijetka pojava u trudnoći, a u slučaju nepravovrijemenog prepoznavanja i liječenja one mogu ozbiljno ugroziti trudnoću te dovesti do spontanog pobačaja, prijevrijemenog poroda, kao i rađanja djeteta niske porođajne težine. Uzročnici infekcija u trudnoći mogu biti bakterije, gljive, virusi ili paraziti.

Infekciju novorođenče može zadobiti prilikom prolaska kroz porođajni kanal te se pritom zaraziti i zdravstveno ugroziti.

Trudnoća je razdoblje koje veoma pogoduje razvitku infekcije zbog promjena u imunosnom sustavu organizma, ali i drugačijoj biološkoj flori u samom porođajnom kanalu. Do zaraze nerođenog djeteta dolazi uzlaznom migracijom uzročnika koji su naselili matericu, a rjeđe krvlju ili limfnim putem.

Kakve će posljedice nastati ovisi o više uzročnika, od kojih su najvažniji vrsta uzročnika, nedelja trudnoće kada je infekcija nastala, kao i njeno pravodobno prepoznavanje i liječenje. Infekciju novorođenče može zadobiti prilikom prolaska kroz porođajni kanal te se pritom zaraziti i zdravstveno ugroziti.

U samoj trudnoći vrlo se često javljaju upale mokraćnog sistema. Može se raditi o asimptomatskoj bakteriuriji kod koje trudnica ne izaziva smetnje, no nalaz urina (odnosno urinokulture) ukazuje na bakterijsku upalu. U takvim slučajevima liječenje se sprovodi prema antibiogramu. Ako se ne prepoznaju i ne liječe, asimptomatske bakterijurije u 10-15% trudnica  mogu dovesti do komplikacija kao što je pijelonefritis  i prijevrijemeni porod. Upravo zbog toga svakoj trudnici treba obaviti pregled urina, odnosno tokom trudnoće napraviti urinokulturu.

Bakterijske i gljivične vaginalne infekcije

Svim trudnicama između 35. i 37. nedelje trudnoće preporučuje se uraditi bris radi otkivanja prisutnosti beta-hemolitičkog streptokoka grupe B.

Bakterijska vaginoza se smatra rizičnim uzročnikom za prijevrijemeni porod ili spontani pobačaj. Ona može upućivati i na postojanje drugih infekcija u trudnoći. Vodeći uzročnik bakterijske vaginoze jest bakterija Gardnerella vaginalis, a karakterizira je neugodan miris iscjetka “po ribi”. U terapiji se koriste odgovarajuće antimikrobne vaginalete, a liječenje partnera u ovom slučaju nije obavezno.

Beta-hemolitički streptokok grupe B (poznati i pod kraticom BHS-B) predstavlja vrlo raširenu bakteriju čija prisutnost u rodnici tijekom poroda nije dobra. Naime, kod porođaja se prilikom prolaska dijete može inficirati i razviti upalu pluća, ili pak meningitis (upalu moždanih ovojnica). Shodno tome se svim trudnicama između 35. i 37. tjedna trudnoće preporučuje uraditi bris radi otkivanja prisutnosti navedenog streptokoka u materici, ali i na koži perinealne regije. U slučaju pozitivnog nalaza daje se odgovarajuća terapija i profilaksa u porodu kako bi se pravovrijemeno izbjegle komplikacije.

Chlamydia trachomatis jest unutarstanična bakterija koja se najčešće prenosi polnim putem. Neliječena i neprepoznata hlamidijska infekcija može dovesti do zdjelične upalne bolesti, a posljedično i do kronične boli u zdjelici, izvamaternične trudnoće te neplodnosti. U samoj trudnoći, klamidija može dovesti do spontanog pobačaja i prijevrijemenog poroda. Tokom samog poroda može doći do infekcije spojnice oka novorođenčeta, a isto tako novorođenče može razviti i upalu pluća. Kako je hlamidijska infekcija najčešće bez ikakvih simptoma (a opasnost za trudnoću je velika), nužno je učiniti bris grlića maternice te sprovesti liječenje oba partnera.

Infekcija bakterijom Ureaplasma urealyticum je vrlo opasna u trudnoći jer može dovesti  do infekcije plodovih ovoja, korioamnionitisa, te prijevrijemenog prsnuća vodenjaka i prijevrijemenog poroda. Ukoliko infekcija prodre kroz posteljicu, tada može dovesti do zastoja rasta djeteta, bakterijemije (prisutnosti bakterija u krvi), upale pluća ili meningitisa. Bakteriju Ureaplasma urealyticum također možemo izolirati brisom, a terapiju provodimo prema antibiogramu uz obavezno liječenje oba partnera.

Vaginalna gljivična infekcija se također učestalije javlja u trudnoći. Prate je tipični simptomi koji su isti onima i izvan trudnoće, a to su svrbež, peckanje i obilan sirast iscjedak bez mirisa. Liječenje se provodi odgovarajućim protugljivičnim vaginaletama. Gljivična infekcija ne  predstavlja veliku opasnost za samo dijete, ali se može vrlo često ponavljati.

U slučaju prisutnosti mjehurića genitalnog herpesa, infekcija se može prenijeti na dijete prilikom prolaska kroz porođajni kanal.

Herpes simplex je polno-prenosiv virusni uzročnik genitalnog herpesa. U 70% slučajeva genitalni je herpes uzrokovan Herpex simplex virusom tipa 2, a u manjem postotku Herpes simplex virusom tip 1, koji uobičajeno izaziva pojavu herpesa na usnicama. Jednom ostvaren kontakt sa virusom znači da virus trajno ostaje u organizmu. Prva epizoda herpesa obično je najteža i manifestuje se pojavom mnogobrojnih mjehurića i ranica na genitalnom području, dok kasnije ponovljene epizode obično nisu toliko bolne kao prva i traju kraće.

Budući da je riječ o virusnoj bolesti, pojava recidiva je zavisna o samom imunološkom sustavu. U samoj trudnoći najčešće nije riječ o primarnoj infekciji virusom herpesa, već o recidivu. Problem može nastati pri vaginalnom porodu, tj. prilikom prolaska djeteta kroz porođajni kanal. Naime, u slučaju prisutnosti mjehurića genitalnog herpesa, infekcija bi se mogla prenijeti na dijete. U tom slučaju trudnoća se savjetuje dovršiti carskim rezom.

Trichomonas vaginalis je parazit koji uzrokuje upalu materice, mokraćnih kanala i mjehura. Iako se radi o polno-prenosivom uzročniku, može se naći i preživjeti na vlažnom ručniku. Od komplikacija može dovesti do prijevrijemenog pucanja vodenjaka. Ova parazitoza se dijagnosticira na temelju kliničke slike te pregleda vaginalnog iscjetka pod mikroskopom. Ponekad se provode i dodatne metode analize, kasnije i imunodijagnostika i molekularna dijagnostika (analiza PCR-om, tj. lančanom reakcijom polimerazom). Liječenje se provodi na oba partnera preparatima metronidazola ili klindamicina.

Za izbjegavanja svih navedenih komplikacija vezanih za trudnoću potrebno je planski, dakle prije same trudnoće, napraviti ciljanu mikrobiološku obradu. Ako se neki od spomenutih uzročnika dokaže, tada je potrebno provesti terapiju. Na taj način se mogu izbjeći brojne komplikacije koje sprječavaju ostvarivanje zdrave trudnoće.

Podeli:

Povezani članci

neinvazivni prenatalni testovi
VERACITY premium prenatalni test DOSTUPAN SVIM TRUDNICAMA
Natrijum – naš svakodnevni saputnik
Natrijum je ključan za održavanje zdravlja svake naše ćelije. Bitno je da između njega i kalijuma vlada stanje dinamičke ravnoteže.
VERAgene
NIŽE CIJENE PRENALATIH TESTOVA I DO 50%
TROFEJ za laboranticu Milanu Zdjelar
Medicover Diagnostics Sarajevo | Otvoren Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje
Androstenedion – hormon nadbubrežne i polnih žlijezda
Uzroci povišenog nivoa androstendiona mogu biti zbog bolesti bubrega ili jajnika recimo policistični jajnici, adrenalna hiperplazija, Cushing-ov sindrom, osteoporoza, tumori različitog porijekla.

Lokacije naših laboratorija

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.