fbpx

Kako prepoznati simptome Alzheimerove bolesti?

Kontrolišite redovno vitamin B12 i hormone štitne žljezde

Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga karakteristična gubitkom pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjenama karaktera. Osim što se radi o vodećem javno – zdravstvenom problemu, ovaj poremećaj predstavlja najčešći oblik demencije koji zahtjeva pravovrijemeno prepoznavanje i liječenje.

Prema naučnim procjenama broj oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija će 2020. godine iznositi čak 43 miliona.

Od Alzheimerove bolesti (AB) i drugih oblika demencija danas u svijetu boluje 24 milijuna ljudi. S obzirom da se učestalost AB i drugih demencija znatno povećava sa životnom dobi, a primjetan je trend starenja svjetske populacije, očekuje se da će taj broj i dalje rasti te da nam predstoji “epidemija demencija”.

AB karakteriše neprimjetan početak i postepeno pogoršanje mentalnog statusa. U prvih nekoliko godina bolest ne mora pokazivati dramatične simptome, dok u kasnoj fazi bolesti, bolesnik sve više zavisi o tuđoj pomoći. Premda se bolest ne razvija na isti način kod svih bolesnika, u prosjeku traje otprilike 10 godina.

Klinička prezentacija bolesti

Zbog postupnog početka bolesti smetnje se u početku vrlo često pripisuju staračkoj zaboravnosti.

Simptomi AB se javljaju postepeno, tokom perioda od nekoliko godina, i variraju od osobe do osobe. Prvi simptom koji se pojavljuje obično je zaboravljivost za nedavne događaje uz relativnu očuvanost dugoročne memorije. Upravo zbog postupnog i neprimjetnog početka ove smetnje se u početku vrlo često pripisuju staračkoj zaboravnosti, što je velika greška. Naime, AB je progresivan poremećaj u okviru kojeg se tokomvrijemena javljaju kognitivne smetnje i psihičke promjene, što znatno utiče na samostalnost bolesnika.

Kognitivni simptomi – smetnje kratkoročne memorije (zaboravljivost za nedavne događaje, zametanje stvari) i otežano donošenje odluka javljaju se kao rani simptomi. Tokom vrijemena bolesnici postaju dezorijentisani u vrijemenu (ne znaju dan, tačan datum ili godinu) i prostoru, te više nisu u mogućnosti pronaći put do kuće. U kasnijim fazama bolesti javljaju se simptomi poput neprepoznavanja bliskih osoba i otežanog, nerazumljivog govora.

Psihijatrijske promjene – bolesnici s napredovanjem bolesti razvijaju poremećaje u ponašanju, kao i psihičke poremećaje, što povećava teret staranja o njima. Javljaju se simptomi socijalno neadekvatnog ponašanja poput uznemirenosti, agresije, depresije i promjene ciklusa spavanja. Osobama koje skrbe o bolesniku najteže padaju upravo ovi simptomi, zbog čega su psihijatrijske promjene najčešći razlog smještaja bolesnika u ustanovu.

Danas još uvijek nije poznat tačan uzrok bolesti, ali se pretpostavlja da propadanje nervnih ćelija nastaje zbog nakupljanja određenih bjelančevina u mozga (beta-amiloida i tau proteina). Usled ovog nakupljanja prvenstveno dolazi do gubitka nervnih ćelija koje proizvode neurotransmiter acetil-kolin, ali napredovanjem bolesti je na kraju zahvaćen čitav mozak.

Postavljanje dijagnoze

Određivanje biomarkera u cerebrospinalnoj tekućini i PET CT predstavljaju sofisticirane metode potvrde dijagnoze Alzheimerove bolesti. Takođe je potrebno isključiti i neke metaboličke i endokrinološke poremećaje, zbog čega se procjenjuje nivo vitamina B12 i hormona štitnjače u krvi.

Podeli:

Povezani članci

neinvazivni prenatalni testovi
Veracity PREMIUM prenatalni test DOSTUPAN SVIM TRUDNICAMA
VERAgene
NIŽE CIJENE PRENALATIH TESTOVA I DO 50%
TROFEJ za laboranticu Milanu Zdjelar
Medicover Diagnostics Sarajevo | Otvoren Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje
ogtt test
Test opterećenja glukozom (OGTT)
Test opterećenja šećerom je laboratorijsko-dijagnostički test pomoću kojeg se ispituje sklonost pacijenata ka šećernoj bolesti.
HIV (Humani Virus Imunodeficijencije)

Lokacije naših laboratorija

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.