fbpx

MAP test

MAP - test organske kiseline

MAP test dalje detaljan prikaz metaboličko nutritivnog statusa. Analizira glavne metaboličke puteve koji mogu biti poremećeni uobičajenim stilom života i dijetetskim faktorima kao što su: nutritivni deficiti, toksičnost, bakterijska dominacija u GIT-u i uticaj lijekova.

Šta su organske kiseline? 

Organske kiseline su jedinjenja u urinu koja su metabolički produkti ćelijskog metabolizma.
Analiza organskih kiselina u urinu preporučuje se pacijentima sa hroničnim simptomima (naročito onima koji se hrane neredovno i nepravilno), kao i onima koji jednostavno žele optimizaciju zdravstvenog stanja ili sportskih performansi. Ovi pacijenti mogu da testiraju organske kiseline u urinu radi procjene specifičnih metaboličkih puteva i nutritivnih potreba.  
 
Analiziranje organskih kiselina je efikasno za probleme pacijenata kao što su:
 • Poremećaji raspoloženja
 • Mitohondrijalna disfunkcija
 • Umor
 • Hronični stress
 • Inflamacija

Nekoliko bolesti je povezano sa abnormalnim nivoima organske kiseline kao što su depresija, anksioznost, kardiovaskularne bolesti, neurokognitivni pad, dijabetes, kancer, anoreksija i mnogi drugi.

 
 
MAP test

Kako MAP test može da pomogne vašim zdravstvenim problemima?

Test organskih kiselina nudi sveobuhvatnu metaboličku sliku mnogih ključnih metaboličkih procesa zasnovanih na proizvodima vašeg tijela koji se izbacuju urinom. Na određenim nivoima, organske kiseline u urinu mogu da ukazuju na prisustvo toksina u vašem metaboličkom zdravlju. Test organskih kiselina ima jedinstvene metabolite u urinu i takođe uključuje markere vitamina i minerala, oksidativni stres i neurotransmitera. To je takođe jedini test organskih kiselina koji uključuje markere za oksalate, koji su povezani sa mnogim hroničnim bolestima kao što su:

 • Razna bolesna stanja mentalnog zdravlja
 • Autoimune bolesti
 • ADHD Autizam
 • Abnormalni toksični metaboliti koji su prisutni u vašem metaboličkom zdravlju takođe mogu izazvati ili pogoršati alergije na hranu, ometati apsorpciju hranljivih materija, uticati na nivoe energije i ugroziti vaše imunološko zdravlje.

Test organskih kiselina je funkcionalna nutritivna procena organskih kiselina u urinu.

Mjerenje specifičnih organskih kiselina u urinu nudi funkcionalnu procenu statusa nutrijenata. Enzimi koji su odgovorni za metabolizam organskih kiselina zavise od vitamina i minerala. Uz ovo, povišene vrijdnosti organskih kiselina mogu da govore o funkcionalnoj potrebi za ovim hranljivim materijama na ćelijskom i biohemijskom nivou, čak i uprkos normalnim nivoima u krvi. 

 

Vrsta uzorka i vrijeme kada se uzima uzorak?

Za uzorak urina dobijate specijalni komplet za uzorkovanje sa uputstvom za korišćenje.

Uzorak: prvi jutarnji urin (srednji mlaz) koji se sakuplja u posebnim epruvetama za uzorkovanje.

Rezultate možete da očekujete za 21 radni dan

Priprema za analizu

 • 48h prije uzorkovanja ne treba uzimati suplemente koji sadrže vitamine i minerale.
 • 24h prije uzorkovanja ne jesti namirnice poput čokolade i banane.
 • 12h prije uzorkovanja ne piti kafu.

 

 

MAP test u Medicover Diagnostics laboratorijama 

Testove i analize koje nudimo iz domena funkcionalne medicine mnogu da pomognu pacijentima koji žele da rade na prevenciji, koji imaju hronične probleme, gastrointestinalne probleme, poremećaj autističnog spektra, anti-aging medicina, sportska medicina itd. Radimo ih u saradnji sa Kabionetom funkcionalne medicine naše sestrinske laboratorije Beo LAB u kojoj ordnira dr Milka Popović. 

Komplet za MAP test možete da preuzmete u nekoj od naših laboratorija. Molimo vas da nas kontaktirate na jedan od brojeva telefona naših Centralnih laboratorija u 

 • Banja Luci 051 232 380 
 • Sarajevu 033 878 111

ili da nam pišete putem emila: office@medicover.ba 

Dobićete i detaljno uputstvo za primjenu testa. 

Izvor: BeoLAB 

TESTOVI FUNKCIONALNE MEDICINE

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.