fbpx

Funkcionalna medicina

Šta je funkcionalna medicina?

Post COVID sindrom

Funkcionalna medicina usmjerena je individualnom pristupu liječnja svakog pacijenta, a njen osnovni fokus je pronalaženje osnovnog uzroka bolesti.

Testovi koji su trenutno dostupni namenjeni su ne samo ginekolozima, endokrinolozima, gastroenterolozima, pedijatrima, nego i nutricionistima i brojnim drugim zdravstvenim profesionalcima različitih usmjerenja. 

Testove i analize koje nudimo iz domena funkcionalne medicine mnogu da pomognu pacijentima koji žele da rade na prevenciji, koji imaju hronične probleme, gastrointestinalne probleme, poremećaj autističnog spektra, anti-aging medicina, sportska medicina itd.

Specijalni testovi i analize

U saradnji sa našom sestrinskom laboratorijom Beo LAB iz Srbije, kao i kolega ostatka Medicover sistema možemo da vam ponudimo brojne, specifične testove i analize. SVI NAVEDENI TESTOVI DOSTUPNI SU U LABORATORIJAMA MEDICOVER DIAGNOSTICS BIH, a kabinet Funkcionalne medicine naše sestrinske laboratorije BeoLAB našim pacijentima pruža savjetovanu podršku. 

SIBO TEST

Sibo je neinvazivni izdaisajni test kojim se procjenjuje prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu detektjući gasove vodonika (H2) i metana (CH4).

Kliničari imaju opciju SIBO procjene u trajanju od 2 ili 3 sata. SIBO profil od 3 sata pruža uvid u nivoe gasova tokom dužeg vremenskog perioda i preporučuje se pacijentima sa sporijim gastrointestinalnim tranzitom ili konstipacijom. Osim toga, ravni rezultat u trećem satu može ukazivati na prisustvo gasa vodonik sulfida.

SIBO je uobičajeno kliničko stanje koje karakteriše višak bakterija u tankom crijevu i može se razviti kod različitih populacija pacijenata.

Više o ovom testu potražite na stranici SIBO TEST. 

Organix test - organske kiseline u urinu

Organix je analiza izbora za pacijente kod kojih su česti poremećaji raspoloženja i drugih psihičkih stanja, zatim kod gojaznih osoba, kod izraženog hroničnog umora, u cilju prevencije i optimizacije metaboličkog i nutritivnog statusa, kao i kod osoba koje pate od dugotrajnih digestivnih problema. 

Takođe, ovaj test je vrlo koristan test kod kreiranje personalizovane nutritivne terapije za sve pacijente, a vrlo često se koristi kod dece iz autističnog spektra.

Metaboličko nutritivni test  testira određene organske kiseline, metabolite u urinu.  Ovaj test ispituje glavne metaboličke puteve koji mogu biti poremećeni uobičajenim stilom života i dijetetskim faktorima kao što su: nutritivni deficiti, toksičnost, bakterijska dominacija u GIT-u i uticaj lekova.

Metaboliti organske kiseline mogu da ukažu na funkcionalne potrebe za određenim nutrijentima koji su ključni kofaktori enzima uključenih u funkcionisanje metabolizma.

NutrEval test

Ovim testom se procenjuje funkcionalna potreba tijela za antioksidansima, vitaminima, mineralima, esencijalnim masnim kiselinama, digestivnom podrškom i drugim odabranim hranjivim sastojcima. NutrEval test evaluira metaboličko nutritivni status pacijenta na ćelijskim nivou.

Horonična i autoimuna oboljenja su ona koja za sobom nose i neurometaboličke promene koje je moguće optimizirati ishranom i suplementacijom.

Mikrobiom crijeva takođe igra važnu ulogu.

Simptomi i stanja koja su povezana sa nutritivnom neravnotežom uključuju: poremećaj raspoloženja, gojaznost, insulinska rezistencija, dijabetes tip 2, umor, pothranjenost naročito kod starije populacije, problemi kod kontrole tjelesne težine, slabo varenje/malapsorpcija, povećana potreba za hranjivim sastojcima kod sportista, povećana potreba za hranjivim sastojcima kod fizičke traume.

Imate li pitanje? Pišite nam!


GiEffects test – sveobuhvatni profil stolice

GI Effect test – sveobuhvatni profil stolice testira bakterije, gljivice, parazite gastrointestinalnog trakta koristeći PCR, kultivaciju i mikroskopske metode.

GI Effects test može da pruži važne informacije o osnovnom uzroku mnogih uobičajenih gastrointestinalnih simptoma.

Ova analiza stolice koristi biomarkere kao što je kalprotektin da bi se razlikovala inflamatorna bolest creva (IBD) i sindrom iritabilnog creva (IBS) ili disbioza.

Namenjen je osobama koje imaju hronične probleme na nivou digestivnog trakta, kao i osobama koje se hrane jednolično i uslijed toga imaju digestivne probleme i neprijatne gastrointestinalne simptome kao što su gasovi, nadimanje, probavne smetnje, bol u stomaku, dijareje i opstipacije.

Određuju se marker i mikroorganizmi koji precizno daju informaciju o gastrointestinalnoj funkciji:

  • Markeri varenja i absorpcije
  • Inflamatorni i imunološki marker
  • Metabolički markeri GI mikroorganizama
  • Korisna flora
  • Komensalna flora
  • Gljivice

  ASP -Adrenokorteks Stres Profil

Pruža procjenu osovine hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlezde (HPA) koristeći pažljivo tempirane uzorke pljuvačke hormona kortizola i DHEA.

Testiranje salive je laka, neinvazivna opcija za merenje nivoa nevezanog, biološki aktivnog hormona.

Izvještaj nudi grafiku laku za tumačenje koja prikazuje rezultate prirodnog dnevnog ritma.

Četiri uzorka salive mjerena tokom dana daju uvid u prirodni cirkadijalni dnevni ritam kortizola i pomažu kliničarima da se bave specifičnim dnevnim stresovima.

DHEA se mjeri u jednom uzorku od 7:00 do 9:00 i izračunava se odnos DHEA i kortizola kako bi se dobio uvid u anaboličku/kataboličku ravnotežu.

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve