fbpx

SIBO test

SIBO TEST - Sindrom kontaminiranog crijeva

SIBO TEST – Sindrom kontaminiranog crijeva je neinvazivni izdaisajni test kojim se procjenjuje prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu detektjući gasove vodonika (H2) i metana (CH4).

Kliničari imaju opciju SIBO procjene u trajanju od 2 ili 3 sata. SIBO profil od 3 sata pruža uvid u nivoe gasova tokom dužeg vremenskog perioda i preporučuje se pacijentima sa sporijim gastrointestinalnim tranzitom ili konstipacijom. Osim toga, ravni rezultat u trećem satu može ukazivati na prisustvo gasa vodonik sulfida.

SIBO je uobičajeno kliničko stanje koje karakteriše višak bakterija u tankom crijevu i može se razviti kod različitih populacija pacijenata.

medicover diagnostics sibo test

Koji su SIBO simptomi?

Simptomi i stanja koja se obično povezuju sa SIBO uključuju:

 • Nadimanje/distenzija
 • Gasovi
 • Dijareja
 • Zatvor
 • Bol u stomaku
 • Dispepsija
 • Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)
 • Inflamatorna bolest crijeva (IBD)
 • Celijakija
 • Dijabetes
 • Fibromijalgija
 • Rosacea
 • Parkinsonova bolest
 • Gojaznost

Kako može da se razvije SIBO? 

Faktori rizika za razvoj SIBO uključuju: poremećaji pokretljivosti crijeva, hronični pankreatitis, strukturalni/anatomski problemi abdomena, gastroenteritis imunokompromromitovanost,  smanjena bakteriostatska digestivna sekrecija (HCl, enzimi pankreasa, žučne kiseline) kao što je upotreba PPI, disfunkcija ileocekalnog ventila.

Ako se ne liječi, SIBO može dovesti do komplikacija kao što su malapsorpcija i crevna permeabilnost, ili crijeva koja propuštaju.

Vrsta uzorka i vrijeme kada se uzima uzorak

Analiza se vrši na uzorku izdahnutog vazduha. Uzorak je potrebno dostaviti u posebnim epruvetama (dobićete specijalni komplet za uzorkovanje, kao i uputstvo za uzorkovanje u kućnim uslovima).

Uzorak: izdahnuti vazduh

Obrtno vreme: 15 dana

Imate li pitanje? Pišite nam!


Šta je sindrom kontaminiranog crijeva?

SIBO (small intestine bacterial overgrowth), dobro je prepoznat uzrok maldigestije i malapsorpcije širom svijeta, a od nedavno je stekao pažnju kao održivo objašnjenje za širok spektar gastrointestinalnih smetnji.  Predstavlja prekomjerno razmnožavanje bakterija u tankom crijevu. 

Normalan mikrobiom tankog creva

Bolje razumijevanje mikrobioma tankog creva pokazalo se ključnim u razotkrivanju SIBO, jer pomaže kliničarima da utvrde validnost bilo koje dijagnostičke metode koja se koristi za otkrivanje ovog stanja.

Razumijevanje humanog mikrobioma tankog creva naglo je napredovalo tokom poslednjih godina.

Istorijski gledano, većina studija mikrobioma creva zasnivala se na ispitivanju fecesa koje pružaju dragocjene informacije o mikrobiomu debelog creva, ali nisu uspjele da odgovore na ključna pitanja u vezi sa bakterijama koje naseljavaju tanko crevo.

U ljudskom crevu živi 1014 bakterijskih ćelija, što je otprilike 10 puta više od broja ćelija u ljudskom tijelu. Ovaj raznoliki mikrobiom sastoji se od širokog spektra organizama, uključujući bakterije, gljivice i viruse.

Bakterije okupiraju najveći deo ovog mikrobioma, sa približno 500 do 1.000 različitih bakterijskih vrsta do danas identifikovanih. 

Broj bakterija se povećava kretajući se iz proksimalnog tankog crijeva u debelo crijevo.

Tanko crijevo se sastoji uglavnom od gram pozitivnih i aerobnih bakterija, dok debelo crijevo sadrži pretežno gram negativne i anaerobne bakterije.

Glavni bakterijski filum u crijevima uključuje Bacteroidetes i Firmicutes, dok su Actinobacteria, Fusobacteria, Verrucomicrobia i Cianobacteria takođe prisutne, mada u manjoj proporciji.

SIBO test u MEDICOVER DIAGNOSTICS laboratorijama 

Testove i analize koje nudimo iz domena funkcionalne medicine mnogu da pomognu pacijentima koji žele da rade na prevenciji, koji imaju hronične probleme, gastrointestinalne probleme, poremećaj autističnog spektra, anti-aging medicina, sportska medicina itd. Radimo ih u saradnji sa Kabionetom funkcionalne medicine naše sestrinske laboratorije Beo LAB u kojoj ordnira dr Milka Popović. 

 

Komplet za Sibo test možete da preuzmete u nekoj od naših laboratorija. Molimoi vas da nas kontaktirate na jedan od brojeva telefona naših Centralnih laboratorija u 

 

 • Banja Luci 051 232 380 
 • Sarajevu 033 878 111

ili da nam pišete putem emila: office@medicover.ba 

Dobićete i detaljno uputstvo za primjenu SIBO testa koje možete da pročitate i na linku u nastvaku. 

Izvor: 

Laboratorije BEO LAB. 

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.