fbpx

Natrijum – naš svakodnevni saputnik

Natrijum je ključan za održavanje zdravlja svake naše ćelije. Bitno je da između njega i kalijuma vlada stanje dinamičke ravnoteže.

Kolika je važnost natrijuma za organizam čovjeka?

o pitanje, ne moramo posezati za stručnim izrazima, procentima i naučnim istraživanjima. Dovoljno je, recimo, pogledati lice osobe koja je probala neslanu hranu. Kulinarskim promašajima kojima je kumovao nedostatak soli mogu se prilijepiti različite etikete: bljutavo, bezukusno, bez veze. Na takvu reakciju ne treba čekati mnogo, budući da se senzori za slan ukus na jeziku momentalno bune i štrajkuju. To pomalo podsjeća na blokade puteva gdje nezadovoljni radnici traže ostvarivanje svojih prava. Da bi putevi ponovo postali prohodni, potrebno je preduzeti određene mjere. Da bi u ustima ponovo zavladao osećaj harmonije, potrebno je brže-bolje dohvatiti slanik.

SO – natrijum i hlor

So možemo posmatrati kao veliku koaliciju natrijuma i hlora. Ako ta koalicija čini jednu zamišljenu skupštinu, natrijum ima 40 poslanika, a hlor 60. Toliki je udio ovih elemenata u začinu koji najčešće koristimo.

Ako se vratimo nekoliko hiljada godina unazad, shvatićemo zašto su senzori za slano na jeziku bili od izuzetne važnosti. U to vrijeme, ishrana je bila bogata kalijumom, ali siromašna natrijumom. Budući da je kasniji od vitalne važnosti, senzori za slano na jeziku mogli su se smatrati alatom za opstanak. Priroda je, dakle, u svojoj beskrajnoj mudrosti smislila način kako da pomogne živim bićima da traže slanu hranu i da je unose u dovoljnoj meri.

natrijum

Koja je uloge natrijuma u ljudskom organizmu?

Za početak, natrijum je ključan za održavanje zdravlja svake naše ćelije. Bitno je da između njega i kalijuma vlada stanje dinamičke ravnoteže. Ukoliko jedan tas na toj zamišljenoj vagi prevagne, zdravlje ćelija počinje da se narušava. Ako svoje telo zamislimo kao planetu, natrijum je važan sastojak njena dva velika okeana: krvnog i limfnog sistema. Neophodan je i u proizvodnji hlorovodonične kiseline, u funkcionisanju nerava i kontrakciji mišića.

Natrijum je nerijetko sastavni deo krema za podmlađivanje, budući da pomaže u obnovi kože, kao i pri uklanjanju viška ugljen-dioksida nakupljenog u tijelu. Nadalje, natrijum balansira osmotski pritisak, održava ravnotežu pozitivnio i negativno naelektrisanih jona, održava kontrakcije srca.

Slično mastima, uloga natrijuma je često pogrešno shvaćena. I masti i natrijum su hranljive materije, ali nisu svi njihovi oblici zdravi. Većina je svesna da preterano unošenje soli doprinosi pojavi visokog krvnog pritiska. Međutim, tu se spisak minusa ne zaustavlja: dugotrajno unošenje prekomerne količine soli trajno oštećuje bubrege, dovodi do povećanja težine i prijeti rakom želuca. Međutim, premalo unošenje soli takođe šteti. Smatra se da čovek u organizam treba da unese dva do pet grama soli ukoliko se bavi umjereno teškim radom. Ako je količina natrijuma nedovoljna, lista opasnosti je duga i užasavajuća –grčevi, nepravilan srčani ritam, srčani napad.

Izvori natrijuma – dobri i loši?

Kao što se u američkim filmovima razlikuju dobri i loši policajci, tako se i izvori natrijuma mogu klasifikovati na dobre i loše. Kuhinjska so je daleko od ideala.

U toku fabričke prerade prirodne morske soli iščezne više od 60 mikroelemenata i esencijalnih makronutrijenata.

Šta se još dešava iza zidova fabrika?

So se grije na tako visokim temperaturama da joj se mijenja hemijska struktura. Pored toga, ona se izbjeljulje i dodaje joj se sredstvo zahvaljujući kome se so ne zgrudnjava u kontaktu sa vodom u, na primer, slaniku. Nažalost po nas, pomenuto sredstvo obavlja sličnu funkciju i u ljudskom organizmu. So se usled toga ne rastvara u vodi, već se taloži u organima i tkivima, izazivajući ozbiljne zdravstvene teškoće.

Pomenuti problem nije lako rješiv. Možete da budete štedljiviji pri začinjavanju hrane ili čak da smjestite slanik u kantu za smeće. Međutim, čak ni radikalni postupci nisu garant uspjeha. Količina soli iz slanika zanemarljiva je u odnosu na onu koju svakoga dana unosimo putem prerađene hrane. Neprijatelj nije uvek naoko vidljiv. Ne treba biti tajni agent da bi se višak soli naslutio u čipsu ili pomfritu, ali ko bi se nadao da ga ima i u instant pudingu od čokolade? Natrijum se takođe koristi za čuvanje prehrambenih proizvoda kao što su turšije i konzervisana hrana. To stvara zaštitu od bakterija, gljivica i kvasca.

Šta je sa dobrim momcima, dobrim izvorima natrijuma? To su, na primer, jabuke, kupus, žumanca, mahunarke, banane.

Sodanum kao lijek protiv glavobolje

U srednjovekovnoj Evropi, jedinjenje sa natrijumom zvano sodanum koristilo se kao lek protiv glavobolje. Veruje se da taj naziv nije bio tvorevina Latina, već je pozajmljen od Arapa koji su rečju suda označavali glavu. Hemijsku oznaku Na podario mu je švedski hemičar Jens Jakob Bercelijus. Natrijum se ne može naći u elementarnom obliku jer sa vazduhom lako oksidira, a reakcija sa vodom je veoma burna. Po zastupljenosti u Zemljinoj kori ne zaslužuje bronzanu medalju, ali je stabilan na četvrtoj poziciji sa svojih 2, 6 procenata. Takođe, ulazi i u građu zvijezda. Osim što ima veliku ulogu u svakoj kuhinji, natrijum se koristi i u brojnim industrijama: hemijskoj, papirnoj, naftnoj, tekstilnoj. 

Ipak, budući da se 90% natrijuma na Zemlji nalazi u sklopu soli, jasno je otkud u ovoj temi tolika povezanost hemije i gastronomije. Važno je zdravo se hraniti i unositi optimalne količine ovog minerala.

U skladu sa originalnim značenjem reči sodanum opisanim na početku ovog pasusa, savjet je jednostavan- kada koristite so, pamet u glavu!

Podeli:

Povezani članci

neinvazivni prenatalni testovi
VERACITY premium prenatalni test DOSTUPAN SVIM TRUDNICAMA
Natrijum – naš svakodnevni saputnik
Natrijum je ključan za održavanje zdravlja svake naše ćelije. Bitno je da između njega i kalijuma vlada stanje dinamičke ravnoteže.
VERAgene
NIŽE CIJENE PRENALATIH TESTOVA I DO 50%
TROFEJ za laboranticu Milanu Zdjelar
Medicover Diagnostics Sarajevo | Otvoren Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje
Androstenedion – hormon nadbubrežne i polnih žlijezda
Uzroci povišenog nivoa androstendiona mogu biti zbog bolesti bubrega ili jajnika recimo policistični jajnici, adrenalna hiperplazija, Cushing-ov sindrom, osteoporoza, tumori različitog porijekla.

Lokacije naših laboratorija

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.