fbpx

Kalijum

Šifra CH49 Kategorija Tag

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

3,30 KM

Kalijum u serumu

Kalijum je glavni elektrolit (katjon) i sastojak pufer sistema u intracelularnoj tečnosti. 90% kalijuma je koncentrisano unutar ćelije, samo male količine su prisutne u kostima i krvi. Oštećene ćelije oslobađaju kalijum u krv.

Sav kalijum sadržan u hrani apsorbira se u tankom crijevu 5 . Tijelo je prilagođeno za efikasno izlučivanje kalija. Normalno 80-90% kalijuma se izlučuje urinom, a ostatak znojem i stolicom 1 . Kalijum iz hrane se eliminiše putem bubrega u roku od 24 sata 5 . Čak i kada nema unosa kalijuma (u uslovima natašte), dnevno se urinom izluči 40-50 mEq 1 . Bubrezi ne čuvaju kalijum i kada postoji neadekvatan unos ishranom, doći će do ozbiljnog nedostatka. Ravnoteža kalijuma kod odraslih se održava pod uslovima unosa hrane od 80-200 mEq/dan 1 .

Velika većina kalijuma (90%) je u jonskom obliku, a ostatak je vezan za proteine. Kalijum je neophodan za normalan razvoj membranskih električnih fenomena. Takođe igra važnu ulogu u nervnoj provodljivosti, kontrakciji mišića, acido-baznoj ravnoteži, osmotskom pritisku, anabolizmu proteina i formiranju glikogena 1 . Anabolički procesi su praćeni fiksacijom K + u ćeliji, a katabolički njegovim oslobađanjem. Kalijum ima tendenciju da se koncentriše u prugasto-prugastim mišićima, miokardu i jetri. Zajedno sa kalcijumom i magnezijumom, K + kontroliše srčanu kontrakciju i protok. Nedostatak kalijuma može se istaknuti na elektrokardiogramu prisustvom U1 talasa .

Joni kalija i natrijuma važni su u bubrežnoj regulaciji acido-bazne ravnoteže, a joni vodonika zamjenjuju Na + i K + jone u bubrežnim tubulima. Kalijum bikarbonat je glavni intracelularni neorganski pufer. Kod nedostatka kalija dolazi do intracelularne acidoze, na koju respiratorni centri reagiraju hiperventilacijom, što dovodi do smanjenja pCO 1 .

Povećanje i smanjenje koncentracije kalija u plazmi određuju se poremećajima u vanjskoj i unutrašnjoj ravnoteži kalija. Vanjski balans kalija regulira se sekrecijom kalija u distalnim i sabirnim tubulima. Modulatori bubrežnog izlučivanja kalija, a samim tim i vanjske ravnoteže, su: unos kalija hranom, sadržaj natrijuma i brzina protoka u distalnim tubulima, acidobazna ravnoteža, aktivnost mineralokortikoida, odgovor distalnih tubula na mineralokortikoide, vrsta i dostupnost anjona 5 .

Na koncentraciju kalija utiču hormoni kore nadbubrežne žlijezde, koji stimuliraju izlučivanje kalija u urinu. Mineralokortikoidi direktno određuju lučenje kalija u distalnim tubulima; glukokortikoidi djeluju indirektno, povećanjem brzine glomerularne filtracije i protoka mokraće, kao i povećanjem količine natrijuma u distalnim tubulima 1;5 .

U prisustvu metaboličke ili respiratorne alkaloze, K + ulazi u ćelije sa pojavom hipokalijemije povezane sa pojačanim izlučivanjem kalijuma urinarnom bojom, zbog hiperaldosteronizma i povećane dostupnosti bikarbonata u distalnim tubulima. U akutnoj metaboličkoj acidozi koju određuju neorganske kiseline (NH 4 Cl, HCl), K + napušta ćelije da se razmjenjuju sa H + uz akutnu hiperkalemiju; kod acidoze uzrokovane organskim kiselinama (laktat, ketonska tijela), hiperkalemija se javlja kao posljedica smanjenja volumena i smanjenog protoka urina 5 .

Promjene u metabolizmu kalija uvažavaju se istovrijemeno sa poremećajem ravnoteže hidrosalina i acidobazne ravnoteže i karakterističnim elektrokardiografskim promjenama koje se javljaju u uvjetima varijacije koncentracije kalija.

Preporuke za određivanje kalijuma u serumu – ispitivanje hidro-elektrolita i acidobazne ravnoteže u različitim patološkim stanjima: Addisonova bolest, akutna i kronična bubrežna insuficijencija, uremična koma, dijabetička ketoacidoza, opstrukcija crijeva, gastrointestinalni gubici, hipertenzija, aritmije, alkoholizam sa delirium tremens, primjena diuretika, preparata kortizona i digitalisa, praćenje bolesnika kojima je potrebna intenzivna terapija, praćenje liječenja acidoze 1;4;5 .

Priprema pacijenta – natašte (na prazan želudac) ili nakon obroka; treba izbjegavati:

Uzeti uzorak – venska krv 

Referentne vrijednosti 

Dob Vrijednosti (mmol/L)
0 – 7 dana 3.2 – 5.5
8 – 30 dana 3.4 – 6
2 – 6 mjeseci 3.5 – 5.6
7 – 11 mjeseci 3.5 – 6.1
12 mjeseci – 18 godina 3.3 – 5
Odrasli 3.5 – 5.1

Faktor konverzije: mmol/L = mEq/L.

Granica detekcije – 1,5 mmol/L 3 .

Kritične vrijednosti – nizak nivo: <2,5 mmol/L ; povećan nivo: >6,5 mmol/L 4 


Ograničenja i smetnje

Leukocitoza >100000/μL može uzrokovati lažnu hiperkalemiju, ako se uzorak ne obradi u roku od sat vrijemena (leukociti oslobađaju K + ). Bolesnici s trombocitozom iz kroničnih mijeloproliferativnih sindroma mogu imati lažno povišene vrijednosti, zbog velikog broja trombocita koji oslobađaju kalij tijekom koagulacije. Kod ovih pacijenata preporučuje se merenje kalijuma u plazmi (uzorak krvi sakupljen na heparinu) 2;4 . Intenzivna fizička aktivnost, infuzija glukoze povezana s inzulinom uzrokuje hipokalemiju. Stres (npr. infarkt miokarda, bronhijalna astma) uzrokuje hipokalemiju kroz lučenje kateholamina, koji uzrokuju prolaz K +iz ekstracelularnog kompartmenta u intracelularni stimulacijom β-adrenergičkih receptora.

U prisustvu infektivne mononukleoze, ali i kao rezultat nasljednog stanja, leukociti i eritrociti mogu brzo izgubiti K in vitro .

Smanjenje temperature ukupne krvi određuje povećanje plazmatskog K + kao rezultat oslobađanja iz ćelija.

 

Bibliografija

1. Frances Fischbach. Plućna funkcija, ANG i studije elektrolita. U Priručniku za laboratorijske i dijagnostičke testove. Lippincott Williams & Wilkins, SAD, 8 izdanje, 2009, 1003-1007.

2. Frances Fischbach. Efekti lijekova na laboratorijske testove. U Priručniku za laboratorijske i dijagnostičke testove. Lippincott Williams & Wilkins, SAD, 8 izdanje, 2009, 1249-1250.

3. Laboratorija Synevo. Reference specifične za korišćenu tehnologiju rada 2010. Vrsta reference: Katalog.

4. Laboratorijska korporacija Amerike. Imenik usluga i Vodič za tumačenje. Kalijum, serum. www.labcorp.com 2010. Vrsta ref.: Internet komunikacija.

5. Lothar Thomas. Ravnoteža elektrolita i vode. U kliničkoj laboratorijskoj dijagnostici-Upotreba i procjena rezultata kliničkih laboratorija. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt/Main, Njemačka, 1. izdanje, 1998, 306-313.

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.