fbpx

Hloridi

Šifra CH20 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

3,50 KM

Hloridi – važan faktor u dijagnostici i praćenju acido-baznog statusa i balansa vode u organizmu

Hloridi su neorganski joni koji igraju važnu ulogu u održavanju ravnoteže elektrolita i kiselosti u organizmu. Njihova koncentracija se određuje kroz krvne testove i može pomoći u dijagnostici i praćenju nekih poremećaja u organizmu. U ovom članku ćemo detaljnije objasniti zašto su hloridi važni i kako se koriste u dijagnostici i praćenju acido-baznog statusa i balansa vode u organizmu.

Uloga hlorida u organizmu

Hloridi su jedan od najvažnijih aniona u organizmu i igraju ključnu ulogu u održavanju elektrolitske ravnoteže i pH vrijednosti krvi. Oni se uglavnom nalaze u ekstracelularnoj tečnosti i predstavljaju glavni anion u plazmi. Njihova koncentracija u plazmi se obično kreće između 96 i 106 mmol/L.

Hloridi se u organizmu uglavnom formiraju reakcijom klorovodonične kiseline sa natrijum-bikarbonatom u želucu, a takođe se mogu apsorbovati iz hrane i tečnosti koje se unose u organizam. Oni se izlučuju uglavnom putem bubrega, ali i putem znojenja, stolice i pljuvačke.

Značaj hlorida u dijagnostici

Hloridi se rutinski određuju u laboratorijskim testovima krvi i urina. Koncentracija hlorida u plazmi može biti važan pokazatelj stanja pacijenta, pogotovo u slučajevima dehidracije, acidobazne neravnoteže, upale pluća, srčanog ili bubrežnog zatajenja, teških dijareja, dijabetesa i drugih poremećaja. Uz to, hloridi se često koriste u praćenju stanja pacijenata koji se liječe intravenoznim infuzijama, a čija se elektrolitska ravnoteža treba pažljivo kontrolirati.

Dijagnostički testovi koji koriste hloride

Postoje različiti testovi koji se koriste za određivanje koncentracije hlorida u krvi i urinu. Neki od najčešćih testova uključuju:

Test urina za elektrolite

Ovaj test mjeri koncentraciju elektrolita, uključujući hloride, u urinu. Ovaj test se obično radi kao dio rutinske analize urina ili u slučajevima kada se sumnja na neke probleme s bubrezima ili acido-baznom ravnotežom.

Test krvi za kiselost (pH)

Ovaj test mjeri kiselost krvi i može pomoći u otkrivanju acido-bazne neravnoteže. Uzorak krvi se uzima iz vene i analizira se u laboratoriju.

Poremećaji povezani s hloridima

Niske ili visoke koncentracije hlorida u krvi mogu biti znak različitih poremećaja u organizmu. Neke od najčešćih stanja povezanih s hloridima uključuju:

Dehidracija

Dehidracija je stanje kada organizam gubi više tečnosti nego što se unosi. To može dovesti do pada koncentracije hlorida u krvi. Niske koncentracije hlorida u krvi mogu uzrokovati umor, slabost, grčeve mišića i druga stanja.

Upala pluća

Upala pluća može uzrokovati visoke koncentracije hlorida u krvi. To se događa zbog oslobađanja hlorida iz imunoloških stanica koje se bore protiv infekcije.

Dijabetes

Dijabetes može uzrokovati promjene u ravnoteži elektrolita u organizmu, uključujući koncentraciju hlorida u krvi. Dijabetička ketoacidoza, koja može biti ozbiljno stanje povezano s dijabetesom, može dovesti do niskih koncentracija hlorida u krvi.

Bubrežni problemi

Problemi s bubrezima mogu utjecati na ravnotežu elektrolita u organizmu, uključujući koncentraciju hlorida u krvi. Na primjer, bubrežni tubularni acidozni sindrom (RTA) može uzrokovati niske koncentracije hlorida u krvi.

Zaključak

Hloridi igraju važnu ulogu u održavanju ravnoteže elektrolita i kiselosti u organizmu. Njihova koncentracija može biti važan pokazatelj stanja pacijenta i koristi se u dijagnostici i praćenju nekih poremećaja. Testovi koji koriste hloride mogu biti korisni u dijagnostici i praćenju acido-baznog statusa i balansa vode u organizmu. Niske ili visoke koncentracije hlorida u krvi mogu biti znak različitih poremećaja u organizmu.

Povezane analize

Urea

3,50 KM

Natrijum

3,50 KM

Kalijum

3,00 KM

Neorganski Fosfat

3,50 KM

Kreatinin

3,50 KM

Kalcijum

3,50 KM

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Medicover laboratorija Banja Luka Budžak

Knjaza Miloša 28

Pročitajte sa našeg bloga