fbpx

Hloridi

Šifra CH20 Kategorija Tag

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

4,70 KM

Hloridi – važan faktor u dijagnostici i praćenju acido-baznog statusa i balansa vode u organizmu

Hloridi su neorganski joni koji igraju važnu ulogu u održavanju ravnoteže elektrolita i kiselosti u organizmu. Njihova koncentracija se određuje kroz krvne testove i može pomoći u dijagnostici i praćenju nekih poremećaja u organizmu. U ovom članku ćemo detaljnije objasniti zašto su hloridi važni i kako se koriste u dijagnostici i praćenju acido-baznog statusa i balansa vode u organizmu.

Uloga hlorida u organizmu

Hloridi su jedan od najvažnijih aniona u organizmu i igraju ključnu ulogu u održavanju elektrolitske ravnoteže i pH vrijednosti krvi. Oni se uglavnom nalaze u ekstracelularnoj tečnosti i predstavljaju glavni anion u plazmi. Njihova koncentracija u plazmi se obično kreće između 96 i 106 mmol/L.

Hloridi se u organizmu uglavnom formiraju reakcijom klorovodonične kiseline sa natrijum-bikarbonatom u želucu, a takođe se mogu apsorbovati iz hrane i tečnosti koje se unose u organizam. Oni se izlučuju uglavnom putem bubrega, ali i putem znojenja, stolice i pljuvačke.

Značaj hlorida u dijagnostici

Hloridi se rutinski određuju u laboratorijskim testovima krvi i urina. Koncentracija hlorida u plazmi može biti važan pokazatelj stanja pacijenta, pogotovo u slučajevima dehidracije, acidobazne neravnoteže, upale pluća, srčanog ili bubrežnog zatajenja, teških dijareja, dijabetesa i drugih poremećaja. Uz to, hloridi se često koriste u praćenju stanja pacijenata koji se liječe intravenoznim infuzijama, a čija se elektrolitska ravnoteža treba pažljivo kontrolirati.

Dijagnostički testovi koji koriste hloride

Postoje različiti testovi koji se koriste za određivanje koncentracije hlorida u krvi i urinu. Neki od najčešćih testova uključuju:

Test urina za elektrolite

Ovaj test mjeri koncentraciju elektrolita, uključujući hloride, u urinu. Ovaj test se obično radi kao dio rutinske analize urina ili u slučajevima kada se sumnja na neke probleme s bubrezima ili acido-baznom ravnotežom.

Test krvi za kiselost (pH)

Ovaj test mjeri kiselost krvi i može pomoći u otkrivanju acido-bazne neravnoteže. Uzorak krvi se uzima iz vene i analizira se u laboratoriju.

Poremećaji povezani s hloridima

Niske ili visoke koncentracije hlorida u krvi mogu biti znak različitih poremećaja u organizmu. Neke od najčešćih stanja povezanih s hloridima uključuju:

Dehidracija

Dehidracija je stanje kada organizam gubi više tečnosti nego što se unosi. To može dovesti do pada koncentracije hlorida u krvi. Niske koncentracije hlorida u krvi mogu uzrokovati umor, slabost, grčeve mišića i druga stanja.

Upala pluća

Upala pluća može uzrokovati visoke koncentracije hlorida u krvi. To se događa zbog oslobađanja hlorida iz imunoloških stanica koje se bore protiv infekcije.

Dijabetes

Dijabetes može uzrokovati promjene u ravnoteži elektrolita u organizmu, uključujući koncentraciju hlorida u krvi. Dijabetička ketoacidoza, koja može biti ozbiljno stanje povezano s dijabetesom, može dovesti do niskih koncentracija hlorida u krvi.

Bubrežni problemi

Problemi s bubrezima mogu utjecati na ravnotežu elektrolita u organizmu, uključujući koncentraciju hlorida u krvi. Na primjer, bubrežni tubularni acidozni sindrom (RTA) može uzrokovati niske koncentracije hlorida u krvi.

Zaključak

Hloridi igraju važnu ulogu u održavanju ravnoteže elektrolita i kiselosti u organizmu. Njihova koncentracija može biti važan pokazatelj stanja pacijenta i koristi se u dijagnostici i praćenju nekih poremećaja. Testovi koji koriste hloride mogu biti korisni u dijagnostici i praćenju acido-baznog statusa i balansa vode u organizmu. Niske ili visoke koncentracije hlorida u krvi mogu biti znak različitih poremećaja u organizmu.

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.