fbpx

Stomačni virusi: Rotavirus i Adenovirus 

Stomačni virus

Analiza stolice na Rotavirus i Adenovirus antigen  Glavni uzročnik česte gastrointestinalne infekcije kod djece je Rotavirus, dok su Adenovirusi na drugom mjestu uzročnika enteritisa kod djece ispod dvije godine starosti.  Šta izazivaju stomačni virusi? Stomačni virusi kod djece dovode do proliva i povraćanja koje je često praćeno i temperaturom. Ovi simptomi mogu da dovedu do […]

Šta su trombofilije?

trombofilije

Trombofilija nije bolest sama po sebi to je različita grupa naslednih i stečenih koagulacijskih poremećaja povezanih sa sklonošću trombozi.

Stonoteniser i laboratorijski tehničar

Haris Eminović laborant i stono tenisr

Haris Eminović je u okviru projekta inkluzivnog zapošljavanja obavio dio pripravničkog staža u laboratoriji Medicover Diagnostics u Banjoj Luci. Piše: Danijela Filipović Na globalnom nivou Medicover sistem uključen je u život i rad zajednica u kojima posluje, kroz različite društveno – odgovorne projekte. Slijedeći primjer Švedskog giganta, ali i pozitivnu poslovnu politiku ustanovljenu prije nekoliko […]

HIV (Humani Virus Imunodeficijencije)

HIV Humani virus imunodeficijencije

Virus HIV napada ćelije imunog sistema i narušava ili uništava njihovu funkciju, pa imuni sistem gubi svoju ulogu koju ima u borbi protiv infekcija i oboljevanja.

Natrijum – naš svakodnevni saputnik

thomas vimare IZ01rjX0XQA unsplash e1659806762648

Za početak, natrijum je ključan za održavanje zdravlja svake naše ćelije. Bitno je da između njega i kalijuma vlada stanje dinamičke ravnoteže.

Simptomi gripe i prehlade

brittany colette CDN2nTKfrA unsplash e1659806853255

Zbog stalnih promjena virusa i kratkog trajanja imuniteta, vakcinaciju treba ponavljati svake godine.

VITAMIN H–biotin

towfiqu barbhuiya 4N0dLUmdLAY unsplash e1663866394528

Još jedan član vitamina B grupe, biotin ili vitamin H, odgovoran je za proizvodnju energije u organizmu iz hrane koju konzumiramo.

Zašto je važan vitamin D?

fleur kaan w4Dj3MshHQ0 unsplash e1663869449394

Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima sa različitim funkcijama u našem organizmu. Nastaje u koži, gde od provitamina, a pod dejstvom UV zraka prelazi u vitamin D.

Vaginalne infekcije u trudnoći

Vaginalyeastinfections e1663870782494

Vaginalne infekcije nisu rijetka pojava u trudnoći, a u slučaju nepravovrijemenog prepoznavanja i liječenja one mogu ozbiljno ugroziti trudnoću te dovesti do spontanog pobačaja, prijevrijemenog poroda, kao i rađanja djeteta niske porođajne težine.

Upala mokraćnog mjehura (cistitis)

upala mokracnog mehura

Upala mokraćnog mjehura (poznata još pod nazivom cistitis) uzrokovana je razmnožavanjem bakterija u mokraći, zbog čega govorimo i o bakterijskom cistitisu.

Šta biste sve trebali znati o bubrezima

simptomi bolesti bubrega

Bubrezi održavaju promet vode i soli u organizmu, regulišu metaboličke i hormonske poremećaje, krvni pritisak i malokrvnost i prečišćavaju organizam od štetnih materija.

Sedam znakova da možda imate dijabetes

dijabetes 7 znakova

Ako se ne liječi, dijabetes može da ima ozbiljne posljedice, zato ako uočite neke od ovih simptoma treba da se obratite ljekaru. Bolje je da provjerite!

Šta je Hashimoto tireoiditis?

hashimoto medicover

Hašimoto tireoiditis (hronični limfocitni tireoiditis) je autoimuna bolest u kojoj ćelije imunog sistema napadaju vlastito tkivo žljezde.

Coxsackie virus (Koksaki virus)

miokarditis

Coxsackie virusi spadaju u familiju virusa Picornaviridae, a u rod Enterovirusa. Ovi virusi spadaju u RNK viruse što znači da u genomu imaju jednolančanu, linearnu RNK, najmanji su (20-30μm).

Spermogram i spermokultura

spermogram spermokultura

Analiza spermograma predstavlja određivanje deskriptivnih parametara ejakulata, kojim se dobijaju informacije o produkciji sperme, prohodnosti muških genitalnih puteva, funkciji pomoćnih žlezda (prostata, semene kesice) i ejakulativnoj funkciji.

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve