fbpx

Medicover Diagnostics Sarajevo | Otvoren Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje

medicover 126

INSTALIRANA NAJSAVREMENIJA OPREMA Medicover Diagnostics Sarajevo sa radom je počeo kao Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje, kojeg će u u narednom periodu pratiti nekoliko lokacija za urozkovanje strateški raspoređenih u Kantonu Sarajevo. Medicover, vodeći internacionalni pružatelj zdravstvenih i dijagnostičkih usluga sa sjedištem u Švedskoj i listiran na Nasdaq berzi Stockholm, u Sarajevu je poslovanje […]

Test opterećenja glukozom (OGTT)

ogtt test

Test opterećenja šećerom je laboratorijsko-dijagnostički test pomoću kojeg se ispituje sklonost pacijenata ka šećernoj bolesti.

HIV (Humani Virus Imunodeficijencije)

HIV Humani virus imunodeficijencije

HIV ili Humani Virus Imunodeficijencije i dalje je najveći javno – zdravstveni problem i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine, 36,7 miliona ljudi u svijetu živi sa HIV-om, a samo u 2016. otkriveno je 1,8 miliona novoinficiranih virusom. Svake godine 1,1 milion osoba umre od posljedica infekcije i pratećih komplikacija. Virus HIV napada […]

Zašto je važan vitamin D?

fleur kaan w4Dj3MshHQ0 unsplash e1663869449394

Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima sa različitim funkcijama u našem organizmu. Nastaje u koži, gde od provitamina, a pod dejstvom UV zraka prelazi u vitamin D.

Laboratorijska dijagnostika sa funkcionalnim pristupom

Funk fin

Održano edukativno predavanje o temi: “Specijalna laboratorijska dijagnostika sa funkcionalnim pristupom”. Počeli smo da serijom predavanja kojom predstavljamo specijalnu laboratorijsku dijagnostiku koju smo u prilici da ponudimo pacijentima, a u cilju prevencije i dijagnostike. Šta je laboratorijska dijagnostika sa funcionalnim pristupom? U saradnji sa našom sestrinskom laboratorijom BeoLAB iz Beograda predstavili smo testove funkcionalne medicine […]

Stomačni virusi: Rotavirus i Adenovirus 

Stomačni virus

Analiza stolice na Rotavirus i Adenovirus antigen  Glavni uzročnik česte gastrointestinalne infekcije kod djece je Rotavirus, dok su Adenovirusi na drugom mjestu uzročnika enteritisa kod djece ispod dvije godine starosti.  Šta izazivaju stomačni virusi? Stomačni virusi kod djece dovode do proliva i povraćanja koje je često praćeno i temperaturom. Ovi simptomi mogu da dovedu do […]

Šta su trombofilije?

trombofilije

Trombofilija nije bolest sama po sebi to je različita grupa naslednih i stečenih koagulacijskih poremećaja povezanih sa sklonošću trombozi.

Stonoteniser i laboratorijski tehničar

Haris Eminović laborant i stono tenisr

Haris Eminović je u okviru projekta inkluzivnog zapošljavanja obavio dio pripravničkog staža u laboratoriji Medicover Diagnostics u Banjoj Luci. Piše: Danijela Filipović Na globalnom nivou Medicover sistem uključen je u život i rad zajednica u kojima posluje, kroz različite društveno – odgovorne projekte. Slijedeći primjer Švedskog giganta, ali i pozitivnu poslovnu politiku ustanovljenu prije nekoliko […]

Natrijum – naš svakodnevni saputnik

thomas vimare IZ01rjX0XQA unsplash e1659806762648

Za početak, natrijum je ključan za održavanje zdravlja svake naše ćelije. Bitno je da između njega i kalijuma vlada stanje dinamičke ravnoteže.

Simptomi gripe i prehlade

brittany colette CDN2nTKfrA unsplash e1659806853255

Zbog stalnih promjena virusa i kratkog trajanja imuniteta, vakcinaciju treba ponavljati svake godine.

VITAMIN H–biotin

towfiqu barbhuiya 4N0dLUmdLAY unsplash e1663866394528

Još jedan član vitamina B grupe, biotin ili vitamin H, odgovoran je za proizvodnju energije u organizmu iz hrane koju konzumiramo.

Vaginalne infekcije u trudnoći

Vaginalyeastinfections e1663870782494

Vaginalne infekcije nisu rijetka pojava u trudnoći, a u slučaju nepravovrijemenog prepoznavanja i liječenja one mogu ozbiljno ugroziti trudnoću te dovesti do spontanog pobačaja, prijevrijemenog poroda, kao i rađanja djeteta niske porođajne težine.

Upala mokraćnog mjehura (cistitis)

upala mokracnog mehura

Upala mokraćnog mjehura (poznata još pod nazivom cistitis) uzrokovana je razmnožavanjem bakterija u mokraći, zbog čega govorimo i o bakterijskom cistitisu.

Šta biste sve trebali znati o bubrezima

simptomi bolesti bubrega

Bubrezi održavaju promet vode i soli u organizmu, regulišu metaboličke i hormonske poremećaje, krvni pritisak i malokrvnost i prečišćavaju organizam od štetnih materija.

Sedam znakova da možda imate dijabetes

dijabetes 7 znakova

Ako se ne liječi, dijabetes može da ima ozbiljne posljedice, zato ako uočite neke od ovih simptoma treba da se obratite ljekaru. Bolje je da provjerite!

Šta je Hashimoto tireoiditis?

hashimoto medicover

Hašimoto tireoiditis (hronični limfocitni tireoiditis) je autoimuna bolest u kojoj ćelije imunog sistema napadaju vlastito tkivo žljezde.

Coxsackie virus (Koksaki virus)

miokarditis

Coxsackie virusi spadaju u familiju virusa Picornaviridae, a u rod Enterovirusa. Ovi virusi spadaju u RNK viruse što znači da u genomu imaju jednolančanu, linearnu RNK, najmanji su (20-30μm).

Spermogram i spermokultura

spermogram spermokultura

Analiza spermograma predstavlja određivanje deskriptivnih parametara ejakulata, kojim se dobijaju informacije o produkciji sperme, prohodnosti muških genitalnih puteva, funkciji pomoćnih žlezda (prostata, semene kesice) i ejakulativnoj funkciji.

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve