fbpx

Šta je helicobacter pylori i kako ga dijagnostikovati

Helicobacter pylori je Gram-negativna, mikroaerofilna, spiralna bakterija koja se obično nalazi u želucu. Smatra se da je njen spiralni oblik evoluirao kako bi lakše prošao u sluzokožu želuca i na taj način izazvao infekciju. Bakterija Helicobacter pylori je prilagođena da živi u kiselom okruženju želuca.

Ova bakterija može lako promeniti okruženje oko sebe i smanjiti kiselost želuca kako bi lakše preživela. Spiralni oblik H. pylori joj omogućava da prodre u sluznicu želuca, što može voditi ka pojavi i razvoju upale želudačne sluzokože (gastritisa).

Helicobacter pylori je najčešći uzročnik nastajanja hroničnog gastritisa, čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crevu.

Postoji zaista mnogo simptoma koji mogu ukazivati na postojanje helicobacter Pylori u organizmu. Neki od simptoma su loše i usporeno varenje hrane, bolovi u želucu, vraćanje želudačne kiseline na usta, naduvenost, meteorizam, opstipacija, mučnina, dijareja, loš zadah iz usta, nervoza, hroničan zamor, crvenilo lica ili urtikarija, reaktivni artritis, bolovi u lopaticama, glavobolje ali i depresija.

Helicobacter Pylori (u početku pogrešno nazvan kao Campylobacter Pyloridis, a zatim i Campylobacter Pylori) je bakterija koja se može naći samo na epitelijalnim, mukus-sekretujućim ćelijama želuca.

Postoje čvrsti dokazi je da je Helicobacter Pylori uzrok aktivnom, hroničnom gastritisu i da je glavni faktor u patogenezi peptičkog ulcera želuca. Takođe postoje čvrsti dokazi da je infekcija Helycobacterom Pylori povezana sa adenokarcinomom i “non-Hodgkin's” limfomima želuca.

Uloga Helycobacter Pylori u nastanku duodenalnog ulkusa još uvek je kontroverzna.

Gastritis izazvan infekcijom Helycobacter-om Pylori je široko rasprostranjen u mnogim zemljama u svijetu i možda je jedna od najčešćih hroničnih infekcija u humanoj populaciji. Smatra se da oko 30% humane populacije inficirano Helikobacterom Pylori i nije rijetkost da infekcija perzistira i više godina prije nego što se klinički manifestuje. Pošto se prenosi kontaktom, preporučuje se, da, ako se, detektuje kod jednog člana porodice, da se testiraju i liječe i ostali članovi.

U laboratoriji Medicover Diagnostics se radi test kojim se dokazuju antitela klase IgA i IgG. IgA (Imunoglobulini klase A) se radi u slučaju utvrđivanja postojanja trenutne infekcija ovom bakterijom, dok IgG (Imunoglobilini klase G) analiza krvi, ukazuje da li infekcija datira od ranije.

Podeli:

Povezani članci

ogtt test
Test opterećenja glukozom (OGTT)
Test opterećenja šećerom je laboratorijsko-dijagnostički test pomoću kojeg se ispituje sklonost pacijenata ka šećernoj bolesti.
HIV (Humani Virus Imunodeficijencije)
CRP pomoc u dijagnostici
CRP NALAZ – Visok CRP u dijagnostici upale
CRP je je protein čije vrijednosti u krvi rastu u infekcijama i upalnim stanjima, kao i poslije operacija ili trauma.. Sintetiše se u jetri  kao reaktant akutne faze usljed oštećenja tkiva i upalnog procesa u organizmu.
Zašto je važan vitamin D?
Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima sa različitim funkcijama u našem organizmu. Nastaje u koži, gde od provitamina, a pod dejstvom UV zraka prelazi u vitamin D.
Laboratorijska dijagnostika sa funkcionalnim pristupom
Stomačni virus
Stomačni virusi: Rotavirus i Adenovirus 

Lokacije naših laboratorija

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve