fbpx

Šta je helicobacter pylori i kako ga dijagnostikovati

Helicobacter pylori je Gram-negativna, mikroaerofilna, spiralna bakterija koja se obično nalazi u želucu. Smatra se da je njen spiralni oblik evoluirao kako bi lakše prošao u sluzokožu želuca i na taj način izazvao infekciju. Bakterija Helicobacter pylori je prilagođena da živi u kiselom okruženju želuca.

Ova bakterija može lako promeniti okruženje oko sebe i smanjiti kiselost želuca kako bi lakše preživela. Spiralni oblik H. pylori joj omogućava da prodre u sluznicu želuca, što može voditi ka pojavi i razvoju upale želudačne sluzokože (gastritisa).

Helicobacter pylori je najčešći uzročnik nastajanja hroničnog gastritisa, čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crevu.

Postoji zaista mnogo simptoma koji mogu ukazivati na postojanje helicobacter Pylori u organizmu. Neki od simptoma su loše i usporeno varenje hrane, bolovi u želucu, vraćanje želudačne kiseline na usta, naduvenost, meteorizam, opstipacija, mučnina, dijareja, loš zadah iz usta, nervoza, hroničan zamor, crvenilo lica ili urtikarija, reaktivni artritis, bolovi u lopaticama, glavobolje ali i depresija.

Helicobacter Pylori (u početku pogrešno nazvan kao Campylobacter Pyloridis, a zatim i Campylobacter Pylori) je bakterija koja se može naći samo na epitelijalnim, mukus-sekretujućim ćelijama želuca.

Postoje čvrsti dokazi je da je Helicobacter Pylori uzrok aktivnom, hroničnom gastritisu i da je glavni faktor u patogenezi peptičkog ulcera želuca. Takođe postoje čvrsti dokazi da je infekcija Helycobacterom Pylori povezana sa adenokarcinomom i “non-Hodgkin's” limfomima želuca.

Uloga Helycobacter Pylori u nastanku duodenalnog ulkusa još uvek je kontroverzna.

Gastritis izazvan infekcijom Helycobacter-om Pylori je široko rasprostranjen u mnogim zemljama u svijetu i možda je jedna od najčešćih hroničnih infekcija u humanoj populaciji. Smatra se da oko 30% humane populacije inficirano Helikobacterom Pylori i nije rijetkost da infekcija perzistira i više godina prije nego što se klinički manifestuje. Pošto se prenosi kontaktom, preporučuje se, da, ako se, detektuje kod jednog člana porodice, da se testiraju i liječe i ostali članovi.

U laboratoriji Medicover Diagnostics se radi test kojim se dokazuju antitela klase IgA i IgG. IgA (Imunoglobulini klase A) se radi u slučaju utvrđivanja postojanja trenutne infekcija ovom bakterijom, dok IgG (Imunoglobilini klase G) analiza krvi, ukazuje da li infekcija datira od ranije.

Podeli:

Povezani članci

neinvazivni prenatalni testovi
VERACITY premium prenatalni test DOSTUPAN SVIM TRUDNICAMA
Natrijum – naš svakodnevni saputnik
Natrijum je ključan za održavanje zdravlja svake naše ćelije. Bitno je da između njega i kalijuma vlada stanje dinamičke ravnoteže.
VERAgene
NIŽE CIJENE PRENALATIH TESTOVA I DO 50%
TROFEJ za laboranticu Milanu Zdjelar
Medicover Diagnostics Sarajevo | Otvoren Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje
Androstenedion – hormon nadbubrežne i polnih žlijezda
Uzroci povišenog nivoa androstendiona mogu biti zbog bolesti bubrega ili jajnika recimo policistični jajnici, adrenalna hiperplazija, Cushing-ov sindrom, osteoporoza, tumori različitog porijekla.

Lokacije naših laboratorija

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.