fbpx

Androstenedion – hormon nadbubrežne i polnih žlijezda

Ljudsko tijelo je jedinstven i veoma složen sistem. Uprkos dugoj istoriji medicine, još uvijek nisu poznati svi resursi i sposobnosti ljudskog organizma. Jedan od najmoćnijih sredstava samoregulacije tijela su hormoni. Androstenedion je hormon nadbubrežne žlijezde i polnih žlijezda. On je proizvod  samog tijela i kod muškaraca i kod  žena. Neraskidivo je povezan s proizvodnjom muških i ženskih polnih hormona, uključujući estrogen i testosteron. Dovoljnu količinu hormona u krvi omogućava jetra i masno tkivo koji proizvode aktivne hormone. Nivo androstenediona znatno počinje rasti od 7-8 godine. Nakon postizanja dobi od 30 godina, proizvodnja hormona počinje opadati.

Androstenedion – uzorci povećanja

Uzroci povišenog nivoa androstendiona mogu biti zbog bolesti  bubrega ili jajnika recimo policistični jajnici, adrenalna hiperplazija, Cushing-ov sindrom, osteoporoza, tumori različitog porijekla. Kada je nivo androstenediona povišen kod žena, često se javlja pojačan rast dlaka, takođe uzrokuje rani pubertet, krvarenja iz materice, problemi reproduktivne funkcije tijela te loša opšta hormonska ravnoteža. Takođe se smatra da povećanje androstendiona dovodi do naglog povećanja mišićne mase, što je razlog česte zloupotrebe bodibildera recimo. Problem kod korištenja androstenediona u raznim suplementima su; ćelavost, proširenje prostate, neproporcijalno tijelo (na primjer, rast grudi kod muškaraca), i tako dalje.

U našoj laboratoriji radimo analizu androstenediona, nalaz bude gotov u roku od 24 časa.

Podeli:

Povezani članci

ogtt test
Test opterećenja glukozom (OGTT)
Test opterećenja šećerom je laboratorijsko-dijagnostički test pomoću kojeg se ispituje sklonost pacijenata ka šećernoj bolesti.
HIV (Humani Virus Imunodeficijencije)
CRP pomoc u dijagnostici
CRP NALAZ – Visok CRP u dijagnostici upale
CRP je je protein čije vrijednosti u krvi rastu u infekcijama i upalnim stanjima, kao i poslije operacija ili trauma.. Sintetiše se u jetri  kao reaktant akutne faze usljed oštećenja tkiva i upalnog procesa u organizmu.
Zašto je važan vitamin D?
Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima sa različitim funkcijama u našem organizmu. Nastaje u koži, gde od provitamina, a pod dejstvom UV zraka prelazi u vitamin D.
Laboratorijska dijagnostika sa funkcionalnim pristupom
Stomačni virus
Stomačni virusi: Rotavirus i Adenovirus 

Lokacije naših laboratorija

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve