fbpx

Tumorski markeri i njihovo značenje

Što su tumorski markeri?

Tumorski markeri su molekule koje se proizvode u tijelu kada se stanice raka formiraju. Ove molekule se mogu naći u krvi, urinu ili drugim tjelesnim tekućinama. Mjerenje razine tumorskih markera u krvi ili drugim tjelesnim tekućinama može pomoći u dijagnosticiranju prisutnosti raka ili praćenju napretka bolesti.

Najčešći tumorski markeri

PSA (prostata specifični antigen)

PSA je tumorski marker koji se koristi za otkrivanje raka prostate. Visoka granica PSA u krvi može ukazivati na prisutnost raka prostate. Međutim, povećana granica PSA ne uvijek znači da postoji rak prostate, a normalna granica PSA ne isključuje mogućnost raka prostate.

CA-125 (karcinomski antigen 125)

CA-125 se koristi za otkrivanje raka jajnika. Visoka granica CA-125 u krvi može ukazivati na prisutnost raka jajnika. Međutim, kao i kod PSA, povećana granica CA-125 ne uvijek znači da postoji rak jajnika, a normalna granica CA-125 ne isključuje mogućnost raka jajnika.

CEA (karcinoembrionski antigen)

CEA je tumorski marker koji se koristi za otkrivanje raka debelog crijeva. Visoka granica CEA u krvi može ukazivati na prisutnost raka debelog crijeva. Međutim, kao i kod PSA i CA-125, povećana granica CEA ne uvijek znači da postoji rak debelog crijeva, a normalna granica CEA ne isključuje mogućnost raka debelog crijeva.

AFP (alfa-fetoprotein)

AFP se koristi za otkrivanje raka jetre i testisa. Visoka granica AFP u krvi može ukazivati na prisutnost raka jetre ili testisa. Međutim, kao i kod drugih tumorskih markera, povećana granica AFP ne uvijek znači da postoji rak jetre ili testisa, a normalna granica AFP ne isključuje mogućnost raka jetre ili testisa.

Zašto je važno pratiti tumorske markere?

Praćenje razine tumorskih markera može pomoći u dijagnosticiranju prisutnosti raka, praćenju napretka bolesti i procjeni učinkovitosti terapije. Vaš liječnik može preporučiti testove tumorskih markera ako imate povećani rizik od raka ili ako ste dijagnosticirani s rakom.

Međutim, važno je napomenuti da povećana granica tumorskih markera ne znači uvijek da postoji rak. Tumorski markeri mogu biti povišeni i u drugim uvjetima kao što su upala ili infekcija. Stoga, testovi tumorskih markera trebaju se koristiti zajedno s drugim metodama dijagnostike kako bi se utvrdila prisutnost raka.

Ako ste dijagnosticirani s rakom, vaš liječnik će pratiti razine tumorskih markera tijekom liječenja kako bi se procijenila učinkovitost terapije. Smanjenje razine tumorskih markera nakon terapije može ukazivati na smanjenje rasta ili nestanak tumora. Međutim, povećana granica tumorskih markera tijekom liječenja može ukazivati na pogoršanje bolesti i mogućnost širenja raka na druge organe.

Kao što smo već spomenuli, tumorski markeri nisu pouzdan test za dijagnosticiranje raka ili praćenje napretka bolesti. Stoga se preporučuje da se testovi tumorskih markera koriste samo uz druge metode dijagnostike, kao što su biopsija, CT sken ili MRI.

U zaključku, tumorski markeri su važni alati za dijagnosticiranje i praćenje raka. Međutim, povećana granica tumorskih markera ne znači uvijek da postoji rak, stoga se preporučuje da se testovi tumorskih markera koriste zajedno s drugim metodama dijagnostike kako bi se utvrdila prisutnost raka. Važno je redovito pratiti vaše tumorske markere, posebno ako ste dijagnosticirani s rakom, kako bi se procijenila učinkovitost terapije i mogućnost recidiva.

U Medicover Diagnostics laboratorijama na raspolaganju su vam sledeće analize tumorskih markera:

  1. PSA (prostatski specifični antigen)

PSA je tumorski marker koji se koristi za praćenje raka prostate. Povišene razine PSA mogu ukazivati na prisutnost raka prostate, ali mogu biti povišene i u drugim uvjetima kao što su upala prostate ili benigna hiperplazija prostate. Stoga se preporučuje da se testovi PSA koriste zajedno s drugim metodama dijagnostike, kao što su biopsija prostate ili digitalni rektalni pregled, kako bi se utvrdila prisutnost raka prostate.

  1. CA 125

CA 125 je tumorski marker koji se koristi za praćenje raka jajnika. Povišene razine CA 125 mogu ukazivati na prisutnost raka jajnika, ali mogu biti povišene i u drugim uvjetima kao što su endometrioza ili upalne bolesti zdjeličnih organa. Stoga se preporučuje da se testovi CA 125 koriste zajedno s drugim metodama dijagnostike, kao što su ultrazvuk ili CT sken, kako bi se utvrdila prisutnost raka jajnika.

  1. CEA (karcinoembrionski antigen)

CEA je tumorski marker koji se koristi za praćenje nekih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, gušterače i pluća. Povišene razine CEA mogu ukazivati na prisutnost ovih vrsta raka, ali mogu biti povišene i u drugim uvjetima kao što su pušenje ili upalne bolesti crijeva. Stoga se preporučuje da se testovi CEA koriste zajedno s drugim metodama dijagnostike, kao što su kolonoskopija ili CT sken, kako bi se utvrdila prisutnost ovih vrsta raka.

Tumorski markeri su važni alati za dijagnosticiranje i praćenje raka, ali se preporučuje da se koriste zajedno s drugim metodama dijagnostike kako bi se utvrdila prisutnost raka. Važno je redovito pratiti vaše tumorske markere ako ste dijagnosticirani s rakom, kako bi se procijenila učinkovitost terapije i mogućnost recidiva.

Za dijagnostiku raka često se koriste različite metode, kao što su biopsija, CT skeniranje, MRI, ultrazvuk, rendgenski snimci i druge metode. Tumorski markeri, poput PSA, CA 125 i CEA, mogu biti korisni dodatak ovim metodama dijagnostike. Oni mogu pomoći u potvrđivanju dijagnoze i praćenju tijeka liječenja.

Međutim, važno je napomenuti da povišene razine tumorskih markera ne znače uvijek prisutnost raka. One mogu biti povišene i u drugim uvjetima, kao što su upale ili benigni tumori. Stoga je važno koristiti tumorske markere zajedno s drugim metodama dijagnostike i slijediti upute stručnjaka za liječenje raka.

Uz to, važno je napomenuti da ne postoji jedan tumorski marker koji se koristi za dijagnostiku svih vrsta raka. Različiti tumorski markeri koriste se za praćenje različitih vrsta raka, a njihova učinkovitost varira ovisno o vrsti raka i stadiju bolesti.

Ukratko, tumorski markeri su važni alati za dijagnosticiranje i praćenje raka, ali se preporučuje njihovo korištenje zajedno s drugim metodama dijagnostike kako bi se utvrdila prisutnost raka. Važno je pratiti razine tumorskih markera i redovito se testirati ako ste dijagnosticirani s rakom, kako bi se procijenila učinkovitost terapije i mogućnost recidiva.

Podeli:

Povezani članci

ogtt test
Test opterećenja glukozom (OGTT)
Test opterećenja šećerom je laboratorijsko-dijagnostički test pomoću kojeg se ispituje sklonost pacijenata ka šećernoj bolesti.
HIV (Humani Virus Imunodeficijencije)
CRP pomoc u dijagnostici
CRP NALAZ – Visok CRP u dijagnostici upale
CRP je je protein čije vrijednosti u krvi rastu u infekcijama i upalnim stanjima, kao i poslije operacija ili trauma.. Sintetiše se u jetri  kao reaktant akutne faze usljed oštećenja tkiva i upalnog procesa u organizmu.
Zašto je važan vitamin D?
Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima sa različitim funkcijama u našem organizmu. Nastaje u koži, gde od provitamina, a pod dejstvom UV zraka prelazi u vitamin D.
Laboratorijska dijagnostika sa funkcionalnim pristupom
Stomačni virus
Stomačni virusi: Rotavirus i Adenovirus 

Lokacije naših laboratorija

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve