fbpx

CRP nalaz krvi │ Šta je CRP , zašto se radi i šta otkriva?

Sadržaj stranice

Šta je CRP?

CRP nalaz je jedan u nizu paramatera koji ukazuje na neko zapaljenje u organizmu i njegovu težinu. CRP nalaz u krvi se preporučuje kod sumnje na bakterijsku infekciju i on je jedan od najčešće određivanih markera među laboratorijskim analizama. Stvara se u jetri i pokazuje vrijednosti C reaktivnog proteina koji raste u krvi u upalnim stanjima, izazvanim infekcijama ali i drugim upalama koje nastaju kao posljedica operacija, trauma. C reaktivni protein spada u “proteine akutne faze” jer se sintetiše u akutnoj fazi upale. C reaktivni protein ima ulogu u odbrani organizma od infektivnih uzročnika i u uklanjanju raspadnih produkata tkiva.

Šta je C reaktivni protein?

C reaktivni protein se stvara u jetri kao reakcija na upalna stanja u organizmu, izazvana bakterijskom infekcijom. CRP u krvi brzo raste u početnoj, akutnoj fazi i zato je vrijedan parameter među laboratorijskim nalazima ali treba imati u vidu činjenicu da CRP nalaz ne pokazuje gdje je žarište infekcije. Mjerenje CRP vrijednosti i njegove koncentracije u organizmu ljekaru daje odgovor o postojanju infekcije u organizmu, odnosno pomaže mu da prati učinak terapije.

Između ostalog, kroz tekst saznajte:   

   • Zašto se radi CRP nalaz i šta otkriva?

   • Kada je potrebno uraditi CRP nalaz u krvi?

   • Šta govore CRP vrijednosti?

   • Šta sve utiče na CRP vrijednosti?

   • CRP nalaz kod zdravih osoba? / Koliko iznosi normalan CRP kod odraslih?

   • Kada se određuje CRP? / CRP referenetne vrijednosti

   • Kako da se pripremite za CRP nalaz krvi?

  Zašto se radi CRP nalaz i šta otkriva?

  Povišen CRP ili visok CRP ukazuje na postojanje upale, ali nam ne može reći gdje je njeno žarište, niti uzrok nastanka. Zato se ni u kom slučaju ljekar ne oslanja samo na ovaj parametar, nego konačnu dijagnozu donosi na osnovu razgovora s pacijentom, kliničkog pregleda i drugih nalaza.

  Određivanje CRP vrijednosti se radi u dijagnostičke svrhe, za praćenje upalnog procesa u organizmu, kao i za praćenje odgovora na primjenjenu terapiju, a najčešće je u pitanju terapija antibioticima.

  Sinteza se odvija u jetri kao reakcija na elemente oštećenog tkiva i druge molekule koji se stvaraju u zapaljenskoj reakciji. C reaktivni protein ima ulogu u odbrani organizma od infektivnih uzročnika i u uklanjanju raspadnih produkata tkiva.

  CRP nalaz možete uraditi tokom radnog vremena u svim Medicover Diagnostics laboratorijama.

  Vama, najbližu Medicover Diagnostics laboratoriju možete da pronađete OVDJE!

  Kada je potrebno uraditi CRP nalaz u krvi?

  Određivanje nivoa CRP u krvnoj slici se preporučuje pacijentima kod kojih se sumnja da postoji inflamatorni proces izazvan bakterijskom infekcijom.

  Virusne infekcije su obično praćene povišenom sedimentacijom eritrocita, kao i porastom broja leukocita, dok CRP vrijednost ostaje u okviru referentnog opsega mjerenja, za razliku od bakterijske infekcije kada porast nivoa CRP-a može biti značajno uvećan u odnosu na referentnu vrijednost.

  Dalje, CRP nalaz se koristi za praćenje toka i terapije hroničnih upalnih oboljenja.

  CRP nalaz u krvi može se koristiti kao screening organskih oboljenja.

  Imajući u vidu specifičnosti oboljenja kod djece i bebica, te činjenice da je nekada teže postavljanje dijagnoze zbog karakteristika njihove životne dobi, CRP nalaz se kod djece radi kada postoji sumnja na upalu. CRP nalaz u krvi pogotovo je koristan kod teških infekcija tipa meningitisa ili sepse – odnosno simptoma praćenih povišenom tjelesnom temperaturom, groznicom, otežanim disanjem i onda kada postoji ubrzan rad srca.

  CRP u krvi značajan je parametar kod pacijenata koji su na postoperativnom oporavku. Ako se CRP vrijednosti ne smanjuju i ostaju povišene i nakon trećeg dana od operacije, može se posumnjati na postojanje akutne bakterijske infekcije.

  Šta govore CRP vrijednosti?

  sta nam govori crp

  U akutnoj fazi zapaljenja koncentracija CRP-a raste višestruko. Porast se detektuje kroz 6-12h, a maksimalnu vrijednost dostiže 24-48h od početka zapaljenskog procesa.

    • Referentne (normalne) vrijednosti CRP su < 5mg/L.

    • Blago povišene CRP vrijednosti se smatraju vrijednosti između 10-40 mg/l koje ukazuju na blagu upalu.

    • CRP vrijednosti koje se kreću u opsegu između 40-200mg/l ukazuju na akutnu inflamaciju, najčešće izazvanu bakterijama. Rezultat CRP povišen, tj. CRP veći od 50 mg/l  je znak ozbiljnije infekcije, traume ili hronične bolesti, za koju će vjerovatno biti potrebno dodatno testiranje da bi se utvrdio uzrok nastanka tako povišenih vrijednosti. CRP vrijednosti iznad 100mg/l ukazuju na ozbiljnu bakterijsku infekciju (sepsa) ili opsežnu traumu.

    • Blago povišene CRP vrijednosti (do 40 mg/l) se mogu javiti i kod starijih osoba, u trudnoći, kod aktivnih pušača, kao i kod virusnih infekcija.

   Tumačenje dobijenih rezultata koje nam govori CRP nalaz i donošenje medicinskog zaključka ne zavisi samo od povećanih vrijednosti ovog parametra, već treba uzeti u obzir određivanje i drugih laboratorijskih analiza (kompletna krvna slika, sedimentacija eritrocita, fibrinogen itd.), kao i kliničku sliku i zdravstveno stanje pacijenta.

   Šta sve utiče na vrijednosti C reaktivnog proteina?

   Do porasta nivoa CRP vrijednosti dolazi u sljedećim slučajevima:

     • povišen CRP javlja se kod postojanja upalnih procesa usljed bakterijske infekcije, virusne infekcije, nakon srčanog udara i/ili nakon operacije;

     • povišen CRP javlja se ukoliko postoji dijagnoza sistemske inflamatorne bolesti;

     • visok CRP javlja se kod maligniteta;

     • alergijske reakcije mogu dovesti do toga da je visok CRP u cirkulaciji;

     • visok CRP javlja se kod hroničnih inflamatornih bolesti, poput reumatoidnog artritisa ili lupusa;

     • trudnoća može izazvati povišen CRP (zadnji trimestar);

    CRP nalaz kod zdravih osoba? Koliko iznosi normalan CRP kod odraslih?

    U akutnoj upalnoj reakciji, koncentracija CRP u krvi brzo raste. Počinje da raste već nakon šest do devet sati od pojave upale, da bi za 48 sati dostigao maksimum.

      • Referentne (normalne) vrijednosti CRP su < 5mg/l

       • Blago povišene vrijednosti CRP između 10-40 mg/l ukazuju na blagu upalu

       • Povišene vrijednosti CRP između 40-200mg/l ukazuju na akutnu upalu

      Povišen CRP , kada se njegove koncentracije kreću između 40-200mg/l, ukazuje na akutnu upalu, najčešće uzrokovanu bakterijama, dok kod ozbiljnih bakterijskih infekcija CRP vrijednosti u krvi mogu da budu više od 200 mg/l.

      Blago povišene CRP vrednosti (do 40 mg/l) se mogu detektovati u krvi i kod starijih osoba, u trudnoći, kod pušača i virusnih infekcija.

      Iz tog razloga, pri tumačenju rezultata CRP nalaza i donošenju medicinskog zaključka, neophodno je uzeti u obzir kliničku sliku pacijenta, kao i druge laboratorijske parametre kao što krvna slika, sedimentacija i sl.

      Kada se određuje C reaktivni protein?

      Određivanje nivoa C reaktivnog proteina u krvi se preporučuje pacijentima kod kojih se sumnja da postoji inflamatorni proces izazvan bakterijskom infekcijom.

      Virusne infekcije su obično praćene povišenom sedimentacijom eritrocita, kao i porastom broja leukocita, dok CRP vrijednost ostaje u okviru referentnog opsega mjerenja, za razliku od bakterijske infekcije kada porast nivoa CRP vrijednosti može biti značajno uvećan u odnosu na referentnu vrijednost.

      Dalje, CRP nalaz u krvi se koristi za praćenje toka i terapije hroničnih upalnih oboljenja.

      CRP nalaz može se koristiti kao screening organskih oboljenja.

      Imajući u vidu specifičnosti oboljenja kod djece i bebica, te činjenice da je nekada teže postavljanje dijagnoze zbog karakteristika njihove životne dobi, CRP u krvnoj slici se kod djece radi kada postoji sumnja na upalu. Pogotovo je koristan kod teških infekcija tipa meningitisa ili sepse – odnosno simptoma praćenih povišenom tjelesnom temperaturom, groznicom, otežanim disanjem i onda kada postoji ubrzan rad srca.

      CRP nalaz je značajan parametar kod pacijenata koji su na postoperativnom oporavku. Ako se CRP vrijednosti ne smanjuju i ostaju povišene i nakon trećeg dana od operacije, može se posumnjati na postojanje akutne bakterijske infekcije.

      C reaktivni protein – Kako se radi nalaz?

      CRP nalaz predstavlja analizu koju radimo uzorkovanjem krvi pacijenta (iz vene ili prstića) i obično bude gotova tokom dana. Ova analiza ne zahtjeva posebnu pripremu pacijenta.

      C reaktivni protein  – Kako da se pripremite za testiranje?

      Nije potrebna posebna prirema kako biste uradili CRP nalaz u krvi. Ova analiza ne mora da se radi na prazan stomak, samo je preporuka da vađenje krvi ne bude neposredno nakon obroka.

      Neki lijekovi mogu da utiču na koncentraciju CRP u krvi. Obavijestite svog ljekara i laboranta na prijemu pri dolasku u laboratoriju o lijekovima, odnosno terapiji koje uzimate.

      CRP nalaz možete uraditi tokom radnog vremena u svim Medicover Diagnostics laboratorijama.

      Vama, najbližu Medicover Diagnostics laboratoriju možete da pronađete OVDJE!

      Za uzorak je potrebna mala količina krvi.

      Uzorak za analizu: Venska krv, krv iz prsta ili pete u slučaju novorođenčadi i male djece.

      Rezultat CRP nalaza je gotov istog dana, u roku od svega par sati od uzorkovanja (u hitnim slučajevima i brže).

      Koji CRP test je dostupan u Medicover laboratoriji?

      Laboratorije Medicover Diagnostics rade imunoturbidimetrijski test na Roche Cobas c sistemima.

      CRP testovi dostupni u Medicover laboratoriji koji otkrivaju upalu su: 

      Imate li pitanje? Pišite nam!


      Podeli:

      Povezani članci

      neinvazivni prenatalni testovi
      VERACITY premium prenatalni test DOSTUPAN SVIM TRUDNICAMA
      Natrijum – naš svakodnevni saputnik
      Natrijum je ključan za održavanje zdravlja svake naše ćelije. Bitno je da između njega i kalijuma vlada stanje dinamičke ravnoteže.
      VERAgene
      NIŽE CIJENE PRENATALNIH TESTOVA I DO 50%
      TROFEJ za laboranticu Milanu Zdjelar
      Medicover Diagnostics Sarajevo | Otvoren Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje
      Androstenedion – hormon nadbubrežne i polnih žlijezda
      Uzroci povišenog nivoa androstendiona mogu biti zbog bolesti bubrega ili jajnika recimo policistični jajnici, adrenalna hiperplazija, Cushing-ov sindrom, osteoporoza, tumori različitog porijekla.

      Lokacije naših laboratorija

      0 analiza | 0,00 KM
      Pogledaj sve

      Radno vrijeme

      Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
       
      Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
       
      Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
      Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
      Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
       
      Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.