Simptomi gripe i prehlade

Gripa i prehlada nisu ista bolest. Većina ljudi to zna, ali ne znaju ih svi razlikovati. Kako razlikovati simptome gripe i prehlade? Donosimo pregled najvažnijih razlika između simptoma gripe i simptoma obične prehlade te savjete kako si pomoći kada obolite od gripe.

Gripa je teška, a katkad i pogubna bolest zbog brojnih i raznovrsnih komplikacija. One mogu biti prouzrokovane samim virusom influence ili sekundarnim bakterijskim infekcijama, odnosno zajedničkim djelovanjem virusa i bakterija. Komplikacije su najčešće u samom sistemu disanja (upale uha i sinusa, te pneumonije), ali mogu biti zahvaćeni i svi drugi organski sistemi.

Osim što je česta, upala pluća je i najteža komplikacija influence, jer je odgovorna za većinu smrtnih slučajeva od ove bolesti. Poznata su dva osnovna, etiološki i klinički različita oblika upale pluća u influenci. To je primarna virusna pneumonija, prouzrokovana samim virusom influence, koja se češće pojavljuje u pandemijama, i sekundarna bakterijska pneumonija, čiji su uzročnici bakterije (pneumokok, hemofilus, stafilokok).

Liječenje gripe

Simptomatsko liječenje gripe uključuje mirovanje, nadoknadu tečnosti, te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja.

Osnovno liječenje gripe jest simptomatsko, a označava postupke za otklanjanje i ublažavanje pojedinih simptoma bolesti ako su jače istaknuti. Takva vrsta liječenja podrazumijeva mirovanje, nadoknadu tečnosti obilnim pijenjem (ili infuzijom u težim oblicima bolesti), te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja. Budući da je gripa uzrokovana virusima, antibiotici nisu učinkoviti pa se njima mogu liječiti samo bakterijske komplikacije, odnosno upala uha, upala sinusa i pneumonija.

Danas postoje i specifični antivirusni lijekovi koji su djelotvorni u liječenju gripe, a prema mehanizmu djelovanja nazivaju se inhibitorima neuraminidaze. Oni blokiraju aktivnost virusnog enzima neuraminidaze (pogađaju Ahilovu tetivu virusa influence) čime se sprječava izlazak virusa iz inficirane ćelije.

Sprječavanje gripe

Zbog stalnih promjena virusa i kratkog trajanja imuniteta, vakcinaciju treba ponavljati svake godine.

Budući da je influenca teška bolest, a za starije ljude i hronične bolesnike i pogubna, te da se pojavljuje epidemijski, vrlo su važne javno-zdravstvene i epidemiološke mjere za sprječavanje i suzbijanje infekcije. Opštim mjerama, kao što su preporuke za što manjim okupljanjem ljudi, odgađanje kulturnih i sportskih priredbi, zatvaranje škola i vrtića, zabrana posjeta u bolnicama, itd., ne postiže se očekivani učinak, pa su one danas uglavnom napuštene. Jedini je djelotvoran postupak u sprječavanju influence aktivna imunizacija, odnosno vakcinacija.

Vakcinacija se sprovodi vakcinom koja sadrži dijelove virusne čestice, a naročito je korisna za ugrožene grupe ljudi, kod kojih influenca može biti vrlo teška bolest. To su sve osobe starije od 65 godina i bolesnici s hroničnim plućnim, srčanim i bubrežnim bolestima, zatim dijabetičari i ostale osobe sa oslabljenim imunitetom. Preporučljivo je vakcinisati djecu i trudnice, ali i sve druge koji bi mogli doći u kontakt sa virusom.

Podeli:

Povezani članci

Veza između insulinske rezistencije i ishrane
Insulinska rezistencija se definiše kao stanje usled koga dolazi do povećanja koncentracije insulina u krvi. Ćelije vremenom postaju otporne na dejstvo insulina pa insulin više nije u stanju da obavlja svoju osnovnu funkciju u organizmu, a to je kontrola nivoa glukoze u krvi. 
Štitna žlijezda – hormoni štitne žljezde
Štitna žlijezda - štitnjača je žlijezda koja izgleda poput leptira smještenog sprijeda, u donjoj polovici vrata, ispod grkljana, a ispred dušnika.
Test opterećenja šećerom – OGTT test
Test opterećenja šećerom je laboratorijsko-dijagnostički test pomoću kojeg se ispituje sklonost pacijenata ka šećernoj bolesti.
D-dimer i njegova uloga u dijagnostici tromboza
D-dimer je proizvod razgradnje fibrina, mali fragment proteina prisutan u krvi nakon što se krvni ugrušak razgradi fibrinolizom. Nazvan je tako jer sadrži dva D fragmenta proteina fibrina spojena unakrsnom vezom, čime se formira proteinski dimer.
CRP pomoc u dijagnostici
CRP – dijagnostika inflamatornog procesa
CRP je je protein čije vrijednosti u krvi rastu u infekcijama i upalnim stanjima, kao i poslije operacija ili trauma.. Sintetiše se u jetri  kao reaktant akutne faze usljed oštećenja tkiva i upalnog procesa u organizmu.
Anemija (malokrvnost) – uzrok  nastanka i dijagnostika
Anemija ili malokrvnost je stanje kada organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija (eritrocita) koje prenose kiseonik do svih tkiva,organa i ugljendioksid u suprotnom pravcu.

Lokacije naših laboratorija