fbpx

Osteoporoza – prevencija i liječenje

Osteoporoza je bolest obilježena smanjenom koštanom masom i promjenama u mikroarhitekturi koštanog tkiva. Više joj naginju žene koje su gracilne konstitucije, s kasnom menarhom i ranom menopauzom, zatim osobe starije životne dobi, a postoji i porodična predispozicija. Uzroci nastanka mogu biti manjak estrogena (hormona koji sudjeluje u izgradnji kostiju), zatim starenje kao neminovni proces te rizični čimbenici kao što su nasljedni i konstitucijski, način života, prehrana i bolesti. Sama osteoporoza može biti uzrokovana lijekovima koji se koriste u liječenju malignih bolesti (hemoterapija, tj. citostatici), glukokortikoidima, antiepilepticima, antikoagulantnim te antiulkusnim lijekovima.

S obzirom na način života, predisponirane osobe su pušači, osobe koje su fizički neaktivne ili nepokretne, osobe nedovoljno izložene suncu, ali i one premale tjelesne težine (indeks tjelesne težine ili BMI manji od 19 kg/m2). Prehrana je osobito važna u nastanku osteoporoze jer je bolest češća u osoba koje imaju gastrointestinalne poteškoće i ne podnose mlijeko (pa hranom nedovoljno unose kalcij), kao i u slučajevima prekomjernog uživanja alkohola i kafe.

Pojedine bolesti često su povezane sa razvojem osteoporoze; tako je ona češća kod upalnih reumatskih bolesti (reumatoidnog artritisa), endokrinih bolesti (šećerne bolesti, bolesti štitnjače, hipogonadizma), neuroloških bolesti (multipla skleroza), poremećaja u radu probavnih organa, psihičkih bolesti (anoreksija nervosa), malignih bolesti, opstruktivne bolesti pluća, bubrežne insuficijencije i bolesnika na dijalizi, kao i u bolesnika sa transplantacijom organa.

Prevencija osteoporoze

Cilj prevencije osteoporoze jest postići što veću koštanu masu tokom rasta i razvoja, a provodi se adekvatnim unosom vitamina D.

U zadnjih petnaestak godina intenzivno se govori o osteoporozi, pa je pretpostavka da je to (osim povećanja svijesti o toj bolesti) rezultiralo i kvalitetnim znanjem te stavovima samih pacijenata. Prevencija osteoporoze od velikog je značaja u smanjenju rizika preloma. Cilj prevencije osteoporoze jest postići što veću koštanu masu tokom rasta i razvoja. Provodi se dovoljnim unosom vitamina D te najmanje 15-minutnom izlaganju suncu, zatim dovoljnom količinom kalcija uzimanjem mliječnih proizvoda, kao i prehranom s dovoljno voća i povrća te svakodnevnom fizičkom aktivnošću. Poznati su važni učinci vitamina D na zdravlje kostiju, snagu mišića, koordinaciju pokreta i prevenciju padova. Nedostatak D vitamina ima za posljedicu smanjenu resorpciju kalcija, povećano lučenje parathormona (što smanjuje gustoću koštane mase i povećava rizik od prijeloma), a smanjena je i neuromuskularna funkcija.

Podeli:

Povezani članci

neinvazivni prenatalni testovi
VERACITY premium prenatalni test DOSTUPAN SVIM TRUDNICAMA
Natrijum – naš svakodnevni saputnik
Natrijum je ključan za održavanje zdravlja svake naše ćelije. Bitno je da između njega i kalijuma vlada stanje dinamičke ravnoteže.
VERAgene
NIŽE CIJENE PRENALATIH TESTOVA I DO 50%
TROFEJ za laboranticu Milanu Zdjelar
Medicover Diagnostics Sarajevo | Otvoren Zavod za biomedicinsku dijagnostiku i ispitivanje
Androstenedion – hormon nadbubrežne i polnih žlijezda
Uzroci povišenog nivoa androstendiona mogu biti zbog bolesti bubrega ili jajnika recimo policistični jajnici, adrenalna hiperplazija, Cushing-ov sindrom, osteoporoza, tumori različitog porijekla.

Lokacije naših laboratorija

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.