fbpx

Osteoporoza – prevencija i liječenje

Osteoporoza je bolest obilježena smanjenom koštanom masom i promjenama u mikroarhitekturi koštanog tkiva. Više joj naginju žene koje su gracilne konstitucije, s kasnom menarhom i ranom menopauzom, zatim osobe starije životne dobi, a postoji i porodična predispozicija. Uzroci nastanka mogu biti manjak estrogena (hormona koji sudjeluje u izgradnji kostiju), zatim starenje kao neminovni proces te rizični čimbenici kao što su nasljedni i konstitucijski, način života, prehrana i bolesti. Sama osteoporoza može biti uzrokovana lijekovima koji se koriste u liječenju malignih bolesti (hemoterapija, tj. citostatici), glukokortikoidima, antiepilepticima, antikoagulantnim te antiulkusnim lijekovima.

S obzirom na način života, predisponirane osobe su pušači, osobe koje su fizički neaktivne ili nepokretne, osobe nedovoljno izložene suncu, ali i one premale tjelesne težine (indeks tjelesne težine ili BMI manji od 19 kg/m2). Prehrana je osobito važna u nastanku osteoporoze jer je bolest češća u osoba koje imaju gastrointestinalne poteškoće i ne podnose mlijeko (pa hranom nedovoljno unose kalcij), kao i u slučajevima prekomjernog uživanja alkohola i kafe.

Pojedine bolesti često su povezane sa razvojem osteoporoze; tako je ona češća kod upalnih reumatskih bolesti (reumatoidnog artritisa), endokrinih bolesti (šećerne bolesti, bolesti štitnjače, hipogonadizma), neuroloških bolesti (multipla skleroza), poremećaja u radu probavnih organa, psihičkih bolesti (anoreksija nervosa), malignih bolesti, opstruktivne bolesti pluća, bubrežne insuficijencije i bolesnika na dijalizi, kao i u bolesnika sa transplantacijom organa.

Prevencija osteoporoze

Cilj prevencije osteoporoze jest postići što veću koštanu masu tokom rasta i razvoja, a provodi se adekvatnim unosom vitamina D.

U zadnjih petnaestak godina intenzivno se govori o osteoporozi, pa je pretpostavka da je to (osim povećanja svijesti o toj bolesti) rezultiralo i kvalitetnim znanjem te stavovima samih pacijenata. Prevencija osteoporoze od velikog je značaja u smanjenju rizika preloma. Cilj prevencije osteoporoze jest postići što veću koštanu masu tokom rasta i razvoja. Provodi se dovoljnim unosom vitamina D te najmanje 15-minutnom izlaganju suncu, zatim dovoljnom količinom kalcija uzimanjem mliječnih proizvoda, kao i prehranom s dovoljno voća i povrća te svakodnevnom fizičkom aktivnošću. Poznati su važni učinci vitamina D na zdravlje kostiju, snagu mišića, koordinaciju pokreta i prevenciju padova. Nedostatak D vitamina ima za posljedicu smanjenu resorpciju kalcija, povećano lučenje parathormona (što smanjuje gustoću koštane mase i povećava rizik od prijeloma), a smanjena je i neuromuskularna funkcija.

Podeli:

Povezani članci

ogtt test
Test opterećenja glukozom (OGTT)
Test opterećenja šećerom je laboratorijsko-dijagnostički test pomoću kojeg se ispituje sklonost pacijenata ka šećernoj bolesti.
HIV (Humani Virus Imunodeficijencije)
CRP pomoc u dijagnostici
CRP NALAZ – Visok CRP u dijagnostici upale
CRP je je protein čije vrijednosti u krvi rastu u infekcijama i upalnim stanjima, kao i poslije operacija ili trauma.. Sintetiše se u jetri  kao reaktant akutne faze usljed oštećenja tkiva i upalnog procesa u organizmu.
Zašto je važan vitamin D?
Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima sa različitim funkcijama u našem organizmu. Nastaje u koži, gde od provitamina, a pod dejstvom UV zraka prelazi u vitamin D.
Laboratorijska dijagnostika sa funkcionalnim pristupom
Stomačni virus
Stomačni virusi: Rotavirus i Adenovirus 

Lokacije naših laboratorija

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve