VITAMIN H–biotin

Još jedan član vitamina B grupe, biotin ili vitamin H, odgovoran je za proizvodnju energije u organizmu iz hrane koju konzumiramo. Pomaže zdravlju kose i noktiju i neophodan je za izgradnju, rast i regener¬aciju ćelija, kao i pretvaranje masti u aminokiseline.

Vitamin H je vitamin B kompleksa. U ljudskom organizmu se javlja u vezanom obliku, uglavnom uz lizin. Deluje kao koenzim u metabolizmu masnih i aminokiselina, belančevina, masti i ugljenih hidrata. Biotin je uključen i u sintezu DNK i RNK. Takođe učestvuje i u sintezi insulina što prouzrokuje promenu nivoa šećera u krvi, pa pacijenti koji boluju od šećerne bolesti često imaju nizak nivo biotina. Nervnom sistemu i mišićima su neophodne zalihe vitamina H, a veoma je važan i u proizvodnji koštane srži. Kao i svi vitamini B grupe, biotin, odnosno B7, važan je za rast i jačanje kože, kose i noktiju. Za njegovu apsorpciju potrebni su vitamini B5, B11, B12, vitamin C, sumpor. S druge strane, pozitivno dejstvo umanjuju konzumacija kafe, alkohola i antibiotici.

Sinteza biotina

Za biotin je karakteristično da ga, osim iz hrane, mogu sintetisati bakterije u donjem delu tankog creva i u debelom crevu pa, iako su dnevne potrebe za ovim vitaminom vrlo male, uzimanje antibiotika koji uništavaju crevnu floru, ipak može dovesti do hipovitaminoze.  Pošto je, kao i svi vitamini B grupe rastvorljiv u vodi, deo koji organizam ne iskoristi se eliminiše putem urina.
Hipovitaminoza biotina
Nedostatak vitamina B7 dovodi do iscrpljenosti, bolova u mišićima, promeni boje kože, razvoju ekcema, dermatitisa, gubitka apetita i depresije. Često je to uzrok usporenog rasta, gubitka kose i smanjene muskularne kontrole.  Kod novorođenih beba nedostatak vitamina H dovodi do toga da kosa, lanugo dlake, trepavice i obrve opadaju, na koži se mestimično po čitavom telu javlja crvena ljuspava ospa. Često su otečene oči i dolazi do konjuktivitisa.  Smatra se da je jedan od uzroka SISD-a – sindroma iznenadne smrti deteta tzv. “smrt u kolevci” manjak biotina, a osim vitamina B7, kao prevencija se preporučuje vitamin C. Kod male dece dolazi do slabljenja mišića i dete ne može da prohoda, a ukoliko je prohodalo, prestaje da hoda.

Biotin u namirnicama

Namirnice koje su bogate biotinom su pivski kvasac, bubrezi, džigerica, pileće meso, hleb, morska riba bogata omega-3 masnim kiselinama kao što su tunjevina, skuša, losos, haringa, zatim žumanca, mlečni proizvodi (mleko, sir, puter), avokado, pečurke, šargarepa, sočivo, karfiol, orašasti plodovi, mahunarke, celo zrno pšenice, pšenične klice, ječam, neglazirani pirinač, čokolade, banane. Konzumiranje živih jaja može smanjiti sposobnost tela da apsorbuje biotin.

Preporučena doza

Preporučeni dnevni unos vitamina B7 je od 100 do 300 mikrograma dnevno. Dojiljama je potrebno da unose nešto veću količinu od oko 350 mg/dan.
Ako niste znali, vitamin H pomaže da nam kosa ne postane seda, da bude jača i ne opada. Biotin pomaže da nokti na prstima budu jači i manje lomljivi.

Podeli:

Povezani članci

Veza između insulinske rezistencije i ishrane
Insulinska rezistencija se definiše kao stanje usled koga dolazi do povećanja koncentracije insulina u krvi. Ćelije vremenom postaju otporne na dejstvo insulina pa insulin više nije u stanju da obavlja svoju osnovnu funkciju u organizmu, a to je kontrola nivoa glukoze u krvi. 
Štitna žlijezda – hormoni štitne žljezde
Štitna žlijezda - štitnjača je žlijezda koja izgleda poput leptira smještenog sprijeda, u donjoj polovici vrata, ispod grkljana, a ispred dušnika.
Test opterećenja šećerom – OGTT test
Test opterećenja šećerom je laboratorijsko-dijagnostički test pomoću kojeg se ispituje sklonost pacijenata ka šećernoj bolesti.
D-dimer i njegova uloga u dijagnostici tromboza
D-dimer je proizvod razgradnje fibrina, mali fragment proteina prisutan u krvi nakon što se krvni ugrušak razgradi fibrinolizom. Nazvan je tako jer sadrži dva D fragmenta proteina fibrina spojena unakrsnom vezom, čime se formira proteinski dimer.
CRP pomoc u dijagnostici
CRP – dijagnostika inflamatornog procesa
CRP je je protein čije vrijednosti u krvi rastu u infekcijama i upalnim stanjima, kao i poslije operacija ili trauma.. Sintetiše se u jetri  kao reaktant akutne faze usljed oštećenja tkiva i upalnog procesa u organizmu.
Anemija (malokrvnost) – uzrok  nastanka i dijagnostika
Anemija ili malokrvnost je stanje kada organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija (eritrocita) koje prenose kiseonik do svih tkiva,organa i ugljendioksid u suprotnom pravcu.

Lokacije naših laboratorija