fbpx

D-dimer

Šifra HE31 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

34,00 KM

Opšte informacije i preporuke D-dimeri

Tokom procesa razgradnje fibrinskog ugruška pod uticajem plazmina nastaju fragmenti koji sadrže D-dimere. D-dimeri se stoga smatraju markerima stanja hiperkoagulabilnosti i endogene fibrinolize, a povećani nivoi su zabeleženi kod pacijenata pogođenih trombozom.

D-dimeri su specifičniji za fibrinolizu od produkata razgradnje fibrina, koji takođe otkrivaju proizvode direktne proteolize fibronogena (fibrinogenoliza).

  • test ima negativnu prediktivnu vrijednost za duboku vensku trombozu donjih udova i plućnu tromboembolijuu smislu da dobijanje negativnog rezultata kod pacijenata kod kojih se sumnja na ova stanja isključuje njihovo prisustvo u procentu od >90%. Kod ambulantnih pacijenata, ovaj test je dodatni alat, uključen u većinu algoritama, za isključivanje dijagnoze duboke venske tromboze. Posebno treba spomenuti korisnost markera tokom trudnoće. Nivoi
  • D-dimera u plazmi se progresivno povećavaju tokom trudnoće i imaju slabu prediktivnu vrijednost u isključivanju dijagnoze duboke venske tromboze nakon 20 sedmica gestacije. Tokom porođaja, D-dimeri se obično znatno povećavaju, nakon čega se brzo smanjuju 3 dana nakon porođaja i polako se vraćaju na normalne vrijednosti nakon otprilike 4 tjedna. Od ovog trenutka test vraća svoju korisnost 5.
  • D-dimeri takođe mogu imati prediktivnu vrednost u pogledu rizika od ponavljanja trombozekod pacijenata s epizodom neprovocirane duboke venske tromboze u prethodnim slučajevima i bez većih trombofilnih defekata; prema nedavno razvijenom algoritmu “Vienna Prediction Model”, pol pacijenta, početna lokacija tromboze i nivo D-dimera se uzimaju u obzir za stratifikaciju pacijenata prema niskom ili visokom riziku od tromboze; stoga, ženske osobe s dubokom venskom trombozom locirane u listovima i niskim granicama D-dimera (mjereno ubrzo nakon prekida liječenja antikoagulansima) imaju nizak rizik od ponovnog pojavljivanja tromboze i ne predstavljaju indikaciju za dugotrajno liječenje antikoagulansima; naprotiv, muški spol, proksimalna venska tromboza i povećani nivoi D-dimera povezani su s povećanim rizikom od ponovnog pojavljivanja tromboze 6.
  • D-dimeri su osjetljivi markeri za diseminiranu intravaskularnu koagulaciju (DIC) i preporučuju se za potvrđivanje/pobijanje sumnjive dijagnoze, procjenu potencijalnog rizika kod pacijenata sa postojećim DIC, kao i za praćenje započete terapije.
  • test može biti koristan za praćenje stepena lize ugruška tokom trombolitičke terapije ;
  • određivanje D-dimera je korisna analiza u istraživanju pacijenata sa sumnjom na akutnu disekciju aorte .
  • jedno određivanje D-dimera ima važnu prediktivnu vrijednost u pogledu preživljavanja u naredne 2 godine pacijenata s kroničnom atrijalnom fibrilacijom . Takođe može doprinijeti izboru trajnije terapije kod pacijenata sa povećanim početnim nivoima DD.
  • ustanovljeno je da je DD nezavisan faktor rizika za kardiovaskularni mortalitet koji se može koristiti za stratifikaciju pacijenata sa srčanom insuficijencijom u rizične grupe.
  • D-dimeri zajedno sa drugim trombotičkim faktorima mogu predstavljati potencijalne faktore rizika za koronarnu bolest srca.
  • DD su također identificirani kao markeri za subkliničku trombofiliju, te su korisni u istraživanju pacijenata s neobjašnjivom primarnom ili sekundarnom neplodnošću i trombofilijom.
  • DD pokazuje povećane nivoe kod pacijenata sa neoplazmom dojke u skladu sa stadijumom tumora, što je korisno u identifikaciji metastaza u limfnim čvorovima kod pacijenata sa operabilnom neoplazmom dojke .

Priprema pacijenta – nije potrebna.

Uzeti uzorak – venska krv.

Kontejner za sakupljanje – vacutainer sa Na citratom 0,105 M (1/9), plavo-zelenim poklopcem.

Požnjevena količina – onoliko koliko vakuum dozvoljava.

Razlozi za odbacivanje dokaza

  • hemolizirani uzorak
  • koagulirani uzorak
  • usisivač koji nije pun
  • uzorak koji nije stigao u laboratoriju u roku od najviše 4 sata od preuzimanja
  • uzorak kontaminiran heparinom.

Neophodna obrada nakon berbe

Odvojite plazmu centrifugiranjem i odmah radite. Ako to nije moguće, plazma se može čuvati na -20°C 3 .

Stabilnost uzorka – plazma je stabilna 8 sati na 18-25°C; 1 mjesec na -20C 4 ; odmrzavanje/ponovno zamrzavanje će se izbjeći 3 .

Metoda – automatska lateks-aglutinacija sa fotometrijskom detekcijom (kvantitativni test) 3 .

Referentne vrijednosti – <0,5 μg/mL FEU.

Granica detekcije – 0,27 μg/mL FEU 3 .

Interpretacija rezultata

Koncentracije D-dimera izražene su u μg/mL ekvivalenta fibrinogena, u korelaciji sa količinom fibrinogena koji se koristi za pripremu standarda D-dimera. Efektivna količina D-dimera je približno 50% ove vrijednosti. dakle: 0,5 μg/mL FEU=0,25 μg/mL D-dimeri. Povećanje D-dimera je povezano sa: CID (sekundarna fibrinoliza); arterijska ili venska tromboza; zatajenje bubrega ili jetre; plućne embolije; preeklampsija; infarkt miokarda; tumori; upale; teške infekcije; terapija tkivnim aktivatorom plazminogena.

Ograničenja i smetnje

Povećane vrijednosti DD mogu se naći u normalnoj trudnoći, terapiji estrogenom, oralnim kontraceptivima, kod starijih osoba, nakon traume i postoperativnog stresa. Koncentracija DD raste paralelno sa povećanjem CA-125 markera za rak jajnika 1 . Prisustvo reumatoidnog faktora može ometati određivanje DD i proizvesti lažno pozitivne rezultate. Nivo fibrinogena u plazmi >900 mg/dL može dovesti do precjenjivanja koncentracije D-dimera .

Povezane analize

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.