fbpx

Diamin oksidaza (DAO) -intolerancija na histamin

Šifra AL71 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 16 radnih dana

Uzorkovanje: Vađenje krvi

65,00 KM

Histamin je jedan od najvažnijih neurotransmitera i signalnih molekula u ljudskom telu. On je odgovoran za razne procese u organizmu, kao što su regulacija sna, upala, imunološki odgovor, pa čak i za regulaciju apetita. Međutim, kod nekih ljudi nivo histamina može biti povišen zbog smanjene funkcije enzima DAO, što dovodi do razvoja intolerancije na histamin.

Šta je histamin?

Histamin je neurotransmiter i signalni molekul koji se nalazi u raznim tkivima ljudskog organizma. On je odgovoran za razne procese u telu, kao što su regulacija sna, upala, imunološki odgovor, regulacija apetita i druge. Histamin se sintetiše u telu iz histidina, a posle se skladišti u mastocitima i bazofilnim granulocitima.

Histamin kao neurotransmiter

Histamin deluje kao neurotransmiter u centralnom nervnom sistemu i igra važnu ulogu u regulaciji sna i budnosti. On se veže na histaminske receptore u mozgu, koji kontrolišu budnost i spavanje.

Histamin kao signalni molekul

Histamin igra važnu ulogu u upalnom odgovoru i imunološkom sistemu. On se oslobađa iz mastocita i bazofilnih granulocita tokom alergijskih reakcija i infekcija, a deluje na krvne sudove i poboljšava propustljivost kapilara. To omogućava belim krvnim zrncima da uđu u obolelo tkivo i izvrše svoju funkciju.

Šta je DAO enzim?

DAO (Diamin oksidaza) enzim je odgovoran za metabolizam histamina u organizmu. On razgrađuje histamin u ćelijama creva, jetre i bubrega. Ako nivo DAO enzima opadne, to dovodi do povećanja nivoa histamina u telu, što može dovesti do razvoja intolerancije na histamin.

Kako DAO enzim funkcioniše?

DAO enzim se nalazi u crevima, jetri i bubrezima. On razgrađuje histamin na diamin i metabolite, koji se lako izbacuju iz organizma. Ako nivo DAO enzima opadne, to dovodi do povećanja nivoa histamina u telu, što može dovesti do razvoja intolerancije na histamin.

Gde se nalazi DAO enzim?

DAO enzim se nalazi u crevima, jetri i bubrezima. Njegova najveća koncentracija se nalazi u crevima, gde se vrši većina metabolizma histamina.

Šta je uticaj ishrane na DAO enzim?

Ishrana igra važnu ulogu u održavanju nivoa DAO enzima u telu. Dijeta bogata histaminom ili dijeta koja blokira DAO enzim može dovesti do povećanja nivoa histamina u telu. To može izazvati simptome intolerancije na histamin, kao što su glavobolja, migrena, nadutost, gasovi, dijareja, bol u stomaku, svrab, crvenilo kože, otečenost, tahikardija, bol u mišićima, zamor i mnogi drugi.

Kako se dijagnostikuje intolerancija na histamin?

Intolerancija na histamin se može dijagnostikovati testom DAO enzima. Ovaj test meri nivo DAO enzima u krvi, koji ukazuje na efikasnost metabolizma histamina u organizmu. Ako je nivo DAO enzima ispod normalnog, to može ukazivati na intoleranciju na histamin.

Kako se leči intolerancija na histamin?

Intolerancija na histamin se leči dijetom sa niskim nivoom histamina i suplementima DAO enzima. Dijeta sa niskim nivoom histamina uključuje izbegavanje namirnica bogatih histaminom, kao što su fermentisana hrana, sir, čokolada, paradajz, citrusi, voće sa košticama i druge namirnice koje mogu izazvati intoleranciju na histamin. Suplementi DAO enzima pomažu u metabolizmu histamina u telu i sprečavaju povećanje nivoa histamina.

Zaključak

Histamin je važan neurotransmiter i signalni molekul u ljudskom organizmu, ali povećanje nivoa histamina u telu može dovesti do intolerancije na histamin. DAO enzim je odgovoran za metabolizam histamina u organizmu, a njegovo smanjenje dovodi do povećanja nivoa histamina. Dijeta sa niskim nivoom histamina i suplementi DAO enzima mogu pomoći u lečenju intolerancije na histamin.

Česta pitanja

  1. Koji su simptomi intolerancije na histamin? Simptomi intolerancije na histamin mogu uključivati glavobolju, migrenu, nadutost, gasove, dijareju, bol u stomaku, svrab, crvenilo kože, otečenost, tahikardiju, bol u mišićima, zamor i mnoge druge.
  2. Kako se dijagnostikuje intolerancija na histamin? Intolerancija na histamin se može dijagnostikovati testom DAO enzima. Ovaj test meri nivo DAO enzima u krvi, koji ukazuje na efikasnost metabolizma histamina u organizmu.
  3. Kako se leči intolerancija na histamin? Intolerancija na histamin se leči dijetom sa niskim nivoom histamina i suplementima DAO enzima. Dijeta sa niskim nivoom histamina uključuje izbegavanje namirnica bogatih histaminom, a suplementi

Povezane analize

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.