fbpx

Jonizovani kalcijum

Šifra CH15 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

10,90 KM

Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala u telu koji igra ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima, uključujući rast i razvoj kostiju i zuba, regulaciju srčanog ritma, zgrušavanje krvi, mišićne kontrakcije i funkciju nervnog sistema. Međutim, prevelika ili premala količina kalcijuma u krvi može biti opasna i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Zbog toga se nivo kalcijuma u krvi rutinski meri u laboratorijima širom sveta. Uz to, u nekim slučajevima, merenje nivoa jonizovanog kalcijuma može biti neophodno.

Šta je kalcijum i zašto je važan?

Kalcijum je mineral koji se često povezuje sa rastom i razvojem kostiju i zuba, ali on igra važnu ulogu i u drugim delovima tela. Na primer, kalcijum pomaže u održavanju srčanog ritma, funkciji nervnog sistema, kontrakciji mišića i zgrušavanju krvi.

Normalni nivo kalcijuma u krvi

Normalni nivo kalcijuma u krvi kreće se između 8,6 i 10,3 mg/dL (miligrama po decilitru) za odrasle osobe. Međutim, ovi nivoi mogu varirati u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući uzrast, pol i zdravstveno stanje pacijenta.

Kada se meri nivo jonizovanog kalcijuma?

U nekim slučajevima, merenje nivoa jonizovanog kalcijuma može biti neophodno. Jonizovani kalcijum predstavlja količinu slobodnih, aktivnih jona kalcijuma u krvi, koji se razlikuju od ukupnog kalcijuma u krvi. Ovo je važno jer je samo jonizovani kalcijum funkcionalno aktivna forma kalcijuma u telu.

Merenje nivoa jonizovanog kalcijuma obično se preporučuje kod pacijenata sa hroničnom bubrežnom bolešću, pacijenata sa rizikom od metaboličkih poremećaja, pacijenata koji uzimaju lekove koji mogu uticati na nivo kalcijuma u krvi, i kod pacijenata koji su kritično bolesni i zahtevaju intenzivnu negu.

Šta uzrokuje nizak nivo kalcijuma?

Nizak nivo kalcijuma u krvi se naziva hipokalcemija i može biti uzrokovan različitim faktorima. Najčešći uzrok hipokalcemije je nedostatak vitamina D, koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma u crevima. Ostali uzroci uključuju hroničnu bubrežnu bolest, bolesti štitne žlezde, autoimune poremećaje, upotrebu lekova koji utiču na nivo kalcijuma u krvi i nedostatak proteina u ishrani.

Simptomi hipokalcemije mogu uključivati grčeve mišića, trnjenje i utrnulost u ekstremitetima, konvulzije, umor, depresiju i probleme sa kožom i kosom.

Šta uzrokuje visok nivo kalcijuma?

Visok nivo kalcijuma u krvi, poznat kao hiperkalcemija, takođe može biti uzrokovan različitim faktorima. Najčešći uzrok hiperkalcemije je prekomerni unos kalcijuma i vitamina D u ishrani, ali to može biti i posledica hronične bubrežne bolesti, nekih vrsta raka, bolesti štitne žlezde, uzimanja određenih lekova i drugih zdravstvenih problema.

Simptomi hiperkalcemije mogu uključivati mučninu, povraćanje, konstipaciju, slabost mišića, bol u kostima, dehidraciju i probleme sa mentalnim zdravljem.

Kako se meri nivo kalcijuma?

Nivo kalcijuma u krvi može se meriti jednostavnom krvnom analizom, koja se rutinski vrši u laboratorijima širom sveta. Ova analiza obično meri ukupni nivo kalcijuma u krvi, ali u nekim slučajevima može biti potrebno izvršiti merenje nivoa jonizovanog kalcijuma.

Zaključak

Kalcijum je neophodan mineral u telu, ali prevelika ili premala količina kalcijuma u krvi može biti opasna po zdravlje. Merenje nivoa kalcijuma u krvi je rutinski postupak koji se vrši u laboratorijima širom sveta, a u nekim slučajevima može biti potrebno izvršiti i merenje nivoa jonizovanog kalcijuma.

Česta pitanja

  1. Koje su posledice visokog nivoa kalcijuma u krvi?
  • Visok nivo kalcijuma u krvi može dovesti do problema sa srcem, bubrezima i kostima, kao i do neuroloških problema.
  1. Kako se leči hipokalcemija?
  • Lečenje hipokalcemije zavisi od njenog uzroka i može uključivati dodatni unos vitamina D i kalcijuma, lekove i promene u ishrani.
  1. Koje namirnice sadrže kalcijum?
  • Kalcijum se najčešće nalazi u mlečnim proizvodima kao što su mleko, jogurt i sir, ali se može naći i u drugim namirnicama poput lososa, spanaća, brokolija i badema.
  1. Kako se može sprečiti visok nivo kalcijuma u krvi?
  • Visok nivo kalcijuma u krvi može se sprečiti ograničavanjem unosa kalcijuma i vitamina D, kontrolisanjem zdravstvenih problema koji mogu uzrokovati hiperkalcemiju i redovnim merenjem nivoa kalcijuma u krvi.
  1. Šta je jonizovani kalcijum?
  • Jonizovani kalcijum je mera količine kalcijuma u krvi koja nije vezana za druge molekule, poput proteina. On može biti važan pokazatelj zdravlja kod osoba sa bolestima štitne žlezde, raka ili hronične bubrežne bolesti.

Povezane analize

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.