fbpx

Proteini ukupni

Šifra CH51 Kategorija Tag

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

3,70 KM

Ukupni proteini – važni markeri dijagnostike i procene nutritivnog statusa

Ukupni proteini su grupa proteina u serumu koja uključuje albumin i globulin. Ovi proteini se sintetišu u jetri i transportuju u krvotok, a koriste se kao markeri za različite zdravstvene probleme i kao sredstvo za procenu nutritivnog statusa. U ovom članku ćemo istražiti kako se ukupni proteini koriste u dijagnostici niza oboljenja uključujući i oboljenja jetre, oboljenja bubrega, metabolička oboljenja kao i za procenu nutritivnog statusa.

Šta su ukupni proteini?

Ukupni proteini se sastoje od albumina i globulina koji su prisutni u krvi. Albumin se proizvodi u jetri i čini oko 60% ukupnih proteina u krvi. Globulini su različiti proteini koji se proizvode u jetri i drugim organima, a uključuju antitela, enzime i proteine za transport hormona.

Kako se mere ukupni proteini?

Količina ukupnih proteina u serumu se meri laboratorijskim testom krvne slike. Normalne vrednosti ukupnih proteina u krvi su između 6 i 8 grama po decilitru (g/dL). Nivo ukupnih proteina se može povećati ili smanjiti u zavisnosti od različitih faktora kao što su ishrana, dehidratacija, upale, ili bolesti jetre i bubrega.

Kako se ukupni proteini koriste u dijagnostici oboljenja jetre?

Jetra je organ koji proizvodi većinu proteina u telu. Kada jetra ne funkcioniše pravilno, nivo ukupnih proteina u krvi može da se smanji. Smanjenje nivoa ukupnih proteina može ukazivati na bolesti jetre kao što su ciroza, hepatitis ili rak jetre. Pored toga, nizak nivo ukupnih proteina može biti pokazatelj lošeg nutritivnog statusa.

Kako se ukupni proteini koriste u dijagnostici oboljenja bubrega?

Bubrezi su organi koji filtriraju krv i uklanjaju otpadne materije. Kada bubrezi ne funkcionišu dobro, nivo ukupnih proteina u krvi može da se poveća. Povećanje nivoa ukupnih proteina u krvi može ukazivati na bolesti bubrega kao što su glomerulonefritis, nefrotski sindrom ili dijabetes. Međutim, povećanje nivoa ukupnih proteina u krvi može biti posledica i drugih faktora kao što su dehidratacija, infekcije i upale.

Kako se ukupni proteini koriste u dijagnostici metaboličkih oboljenja?

Metabolička oboljenja su poremećaji metabolizma koji mogu uticati na ravnotežu proteina u telu. Neki od ovih poremećaja mogu dovesti do smanjenja nivoa ukupnih proteina u krvi, dok drugi mogu dovesti do povećanja nivoa ukupnih proteina u krvi. Na primer, ciroza jetre može dovesti do smanjenja nivoa ukupnih proteina u krvi, dok dijabetes može dovesti do povećanja nivoa ukupnih proteina u krvi.

Kako se ukupni proteini koriste za procenu nutritivnog statusa?

Ukupni proteini se takođe koriste za procenu nutritivnog statusa. Nizak nivo ukupnih proteina može ukazivati na loš nutritivni status, dok visok nivo ukupnih proteina može ukazivati na dobar nutritivni status. Međutim, nivo ukupnih proteina može se menjati i zbog drugih faktora kao što su upale, dehidratacija ili bolesti jetre i bubrega. Stoga, nivo ukupnih proteina se obično procenjuje u kombinaciji sa drugim pokazateljima nutritivnog statusa, kao što su nivoi albumina, gvožđa, vitamina i minerala u krvi.

Kako se ukupni proteini koriste za praćenje terapije?

Ukupni proteini se mogu koristiti i za praćenje terapije kod određenih bolesti. Na primer, kod pacijenata sa cirozom jetre koji se leče albuminom, nivo ukupnih proteina može se koristiti kao pokazatelj efikasnosti terapije. Pored toga, nivoi ukupnih proteina se često prate kod pacijenata sa nefrotskim sindromom koji se leče kortikosteroidima.

Zaključak

Ukupni proteini su važni markeri za dijagnostiku različitih zdravstvenih problema, uključujući oboljenja jetre, bubrega, i metabolička oboljenja, kao i za procenu nutritivnog statusa. Nivo ukupnih proteina se obično meri u laboratoriji kao deo rutinske krvne slike. Međutim, važno je napomenuti da nivo ukupnih proteina može varirati zbog drugih faktora i da se stoga obično procenjuje u kombinaciji sa drugim pokazateljima zdravlja.

Česta pitanja

  1. Šta su ukupni proteini?

Ukupni proteini su grupa proteina u serumu koja uključuje albumin i globulin.

  1. Kako se mere ukupni proteini?

Količina ukupnih proteina u serumu se meri laboratorijskim testom krvne slike.

  1. Šta znači visok nivo ukupnih proteina u krvi?

Visok nivo ukupnih proteina u krvi može ukazivati na dobar nutritivni status, ali takođe može ukazivati na neke zdravstvene probleme kao što su dijabetes, reumatoidni artritis ili dehidratacija.

  1. Zašto je važno pratiti nivo ukupnih proteina?

Pratiti nivo ukupnih proteina je važno za dijagnostiku i praćenje terapije kod različitih zdravstvenih problema, kao i za procenu nutritivnog statusa.

  1. Da li je potrebno posebno pripremiti se za laboratorijsko testiranje nivoa ukupnih proteina?

Obično nije potrebna posebna priprema za laboratorijsko testiranje nivoa ukupnih proteina, ali ukoliko vaš ljekar preporuči specifične mjere, slijedite njihove upute.

Povezane analize

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve