fbpx

Total PSA

Šifra MT11 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

21,00 KM

Total PSA – Pomoć u Praćenju Terapije Tumora Prostate

Tumor prostate je jedan od najčešćih oblika tumora kod muškaraca, a simptomi mogu biti neprimjetni u početku. Kada se tumor prostate otkrije, važno je brzo djelovati i odabrati najbolju terapiju. Uz to, važno je pratiti kako pacijent reagira na terapiju i kako se tumor mijenja tokom vrijemena. Total PSA (Prostate-Specific Antigen) marker može biti koristan alat u svim ovim fazama, kako bi se utvrdilo stanje tumora prostate.

Što je Total PSA marker?

Total PSA marker je test krvi koji mjeri količinu PSA proteina u krvi. PSA je protein koji proizvodi prostata, a povećana količina PSA može ukazivati na promjene u prostati, uključujući i prisutnost tumora. Ovaj test se obično izvodi kao dio rutinskog pregleda za otkrivanje tumora prostate.

Upotreba Total PSA markera u postavljanju dijagnoze

Kada se sumnja na tumor prostate, liječnik će prvo napraviti fizički pregled i uzeti uzorak krvi za Total PSA test. Povećana količina PSA u krvi ne mora uvijek značiti da postoji tumor prostate, ali može ukazivati na druge probleme sa prostatom, kao što su upala ili hiperplazija prostate.

Uz Total PSA test, liječnik može također napraviti ultrazvuk ili biopsiju prostate kako bi se potvrdila dijagnoza tumora. Važno je napomenuti da ne postoji jasna granica između normalne i povećane količine PSA u krvi, tako da je liječnikova procjena važna u interpretiranju rezultata testa.

Upotreba Total PSA markera u praćenju terapije

Nakon postavljanja dijagnoze tumora prostate, pacijent će najvjerojatnije biti upućen na terapiju, koja može uključivati operaciju, radioterapiju ili kemoterapiju. U ovom trenutku, Total PSA marker može biti koristan alat za praćenje efektivnosti terapije.

U idealnom slučaju, nakon terapije, količina PSA u krvi bi se trebala smanjiti, što ukazuje na to da se tumor smanjio ili da je potpuno nestao. Međutim, ako se količina PSA u krvi ne smanjuje nakon terapije, to može ukazivati na neuspjeh terapije ili na recidiv tumora. U tom slučaju, liječnik može razmotriti promjenu terapije ili dodatne testove.

Upotreba Total PSA markera u otkrivanju recidiva bolesti

Čak i nakon uspješnog liječenja tumora prostate, postoji rizik od recidiva bolesti. U ovom slučaju, Total PSA marker može biti koristan alat za otkrivanje recidiva tumora.

Uz periodično testiranje količine PSA u krvi, liječnik može pratiti da li se količina PSA povećava tokom vrijemena, što ukazuje na ponovni rast tumora. U ovom slučaju, liječnik može preporučiti dodatne testove, poput biopsije prostate ili scintigrafije kostiju, kako bi se potvrdila dijagnoza i utvrdila najbolja terapija.

Važnost praćenja Total PSA markera

Total PSA marker može biti koristan alat u postavljanju dijagnoze tumora prostate, praćenju efektivnosti terapije i otkrivanju recidiva bolesti. Međutim, važno je napomenuti da povećana količina PSA u krvi ne znači uvijek prisutnost tumora prostate, a normalna količina PSA ne garantira da nema tumora.

Stoga, Total PSA marker se treba koristiti u kombinaciji sa drugim dijagnostičkim testovima, poput fizičkog pregleda prostate, ultrazvuka i biopsije prostate, kako bi se utvrdila dijagnoza i pratila efektivnost terapije.

Zaključak

Tumor prostate je ozbiljna bolest koja zahtijeva brzo djelovanje i pravilnu terapiju. Total PSA marker može biti koristan alat u postavljanju dijagnoze tumora, praćenju efektivnosti terapije i otkrivanju recidiva bolesti. Međutim, njegova upotreba treba biti pažljivo praćena i interpretirana, uz kombinaciju drugih dijagnostičkih testova i procjenu stručnog liječnika.

Često postavljana pitanja (FAQs)

  1. Što je PSA test? PSA test je krvni test koji mjeri količinu PSA proteina u krvi. Povećana količina PSA može ukazivati na probleme sa prostatom, uključujući i prisutnost tumora.
  2. Koliko često bih trebao raditi PSA test? Uobičajeno je da muškarci stariji od 50 godina rade PSA test jednom godišnje. Međutim, ako imate povećani rizik od tumora prostate, vaš liječnik može preporučiti češće testiranje.
  3. Mogu li imati povećanu količinu PSA u krvi i nemati tumor prostate? Da, povećana količina PSA u krvi ne znači uvijek prisutnost tumora prostate. Mog
  4. Kako se obavlja biopsija prostate? Biopsija prostate se obavlja tako što se tankom iglom uzima uzorak tkiva prostate, koji se potom analizira na prisustvo malignih stanica. Ovaj postupak može biti neugodan, ali obično traje samo nekoliko minuta i vrši se uz lokalnu anesteziju.
  5. Kako se liječi tumor prostate? Liječenje tumora prostate ovisi o stadiju i vrsti tumora, kao i o zdravstvenom stanju pacijenta. Moguće opcije liječenja uključuju operaciju, radioterapiju, hormonsku terapiju i kemoterapiju. Važno je da pacijent bude uključen u proces donošenja odluka o terapiji, uz podršku stručnog tima.

Povezane analize

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.