fbpx

TSH

Šifra ME29 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

11,00 KM

Šta je TSH?

 

TSH ili Tireostimulirajući hormon formira se u prednjem režnju hipofize, a kako mu samo ime kaže njegova osnovna uloga je da stimuliše rad štitne žlijezde.  Određivanje nivoa TSH je početni test u dijagnostici bolesti štitne žlijezde, jer čak i male promjene u koncentraciji tiroidnih hormona uzrokovće promjene u koncentraciji TSH. 

Zašto se radi TSH nalaz?

TSH je vrlo specifičan i osjetljiv parametar za kontrolu funkcije štitne, ali i za otkrivanje i isključivanje nekih poremećaja osovine hipotalamus-hipofiza-štitna.

Nivo TSH je povećan kod hipotireoze (smanjena proizvodnja hormona štitne žlijezde), te kao takav predstavlja najosjetljiviji test kod dijagnosticiranja ovog stanja. 

Za proizvodnju tjelesne energije potrebne su određene količine hormona štitne žlijezde, tako da pad proizvodnje hormona dovodi do niže proizvodnje energije. Otuda su glavni simptomi hipotireoze tromost, usporen rad srca, povećana osjetljivost na hladnoću, osjećaj trnjena ruku, razvoj gušavosti.

Hipertireoza – povećana proizvodnja hormona štitne žlijezde, analizom će dati niske vrijednosti TSH.

Naime, ako ste hipotireodni u krvi se nalaze veće količine TSH jer tijelo nastoji da podstakne povećanu proizvodnju hormona štitne dok je kod hipertireoze obrnuto – količna TSH u krvi je niža a količina hormona štitne žlijezde previsoka. Zato je TSH nalaz jako važan parameter u dijagnostikovanju ovih stanja.

Istovremeno, analiza TSH pomaže u praćenju liječenja pacijenata s hipotireozom – niske vrijednosti se nalaze u slučaju prevelikih doza hormona za nadoknadu štitnjače. 

Normalne vrijednosti TSH ukazuju na uravnotežen rad štitnjače.

Referentne vrijednosti TSH

tsh

Određivanje TSH je početni test u dijagnostici bolesti štitnjače. Čak i male promjene u koncentraciji tiroidnih hormona će uzrokovati promjene u suprotnom smjeru (mnogo izraženije) u koncentraciji TSH. Stoga TSH predstavlja vrlo specifičan i osjetljiv parametar za kontrolu funkcije štitnjače, ali i za otkrivanje i isključivanje nekih poremećaja osovine hipotalamus-hipofiza-štitna .

Nivo TSH je povećan kod primarnog (tiroidnog) hipotireoze, što je najosjetljiviji test u ovom stanju. Ako postoje jasni znaci hipotireoze, ali nivo TSH nije povišen, sumnja se na hipotireozu koja je sekundarna hipopituitarizmu. Niske vrijednosti nalaze se kod hipertireoze. 

 • Bebe do 3 mjeseca: 0,72 – 11,00 µIU/mL;
 • Bebe od 3 mjeseca do 1 godine: 0,73 – 8,35 µIU/mL;
 • Djeca od 1. do 3. godine: 0,70 – 5,97 µIU/mL;
 • Djeca od 3. do 11. godine: 0,60 -4,84 µIU/mL;
 • Mladi od 11. do 20. godine: 0,51 – 4,30 µIU/mL;
 • Odrasli, nakon 20. godine: 0,27 – 4,20 µIU/mL;

Referentne vrijednosti TSH u TRUDNOĆI

 

U trudnoći trudnice pokazuju tendenciju blagog smanjenja koncentracije TSH:

– prvi trimestar: 0,05-2,53 µIU/mL;

– drugi trimestar: 0,18-2,73 µIU/mL;

– trimestar III: 0,21-3,15 µIU/mL.

Naglašavamo da oko 3% trudnica ima izrazito niske ili neotkrivene vrijednosti TSH, kao rezultat povećane koncentracije HCG -a . Kod sekundarne (centralne) hipotireoze mogu se naći normalne vrijednosti TSH, ali je njegova biološka aktivnost niska.

 

Šta znači kad je TSH povišen?

Prethodno smo pisali da povišene vrijednosti TSH najčešće ukazuju na smanjenu proizvodnja hormona štitne žlijezde – hipotireozu. Čest uzrok hipotireoze je Hashimotov tireoiditis, autoimuni poremećaj u kome bijela krvna zrnca potpuno istiskuju tkivo štitne. Takođe, hipotireoza može da bude posljedica hirurškog odstranjivanja štitne žijezde.

Šta znači kad su TSH hormoni sniženi?

Snižen TSH u krvi ukazuje na povećano lučenje hormona štitne žlijezde – hipertirozu. Kako bi se utvrdio uzrok hipertireoze ljekari koriste test nakupljanja radioaktivnog joda koji tokom određenog vremena prati količinu apsorbcije joda u štitnoj. Jod je naime ključan sastojak za stvaranje hormona štitne tako da je količina joda koji je štitna vezala pouzdan pokazatelj proizvodnje hormona.

TSH i štitna žlijezda?

TSH je hormon hipofize koja se nalazi u centralnom dijelu nervnog sistema i direktno je odgovorna za rad žlijezda sa unutrašnjim lučenjem.

Tiroidni stimulirajući hormon (TSH) utiče na rad štitne žlijezde I lučenje hormona, te je samim tim analiza TSH u krvi početni test za procjenu rada štitne.

Čak i vrlo male promjene u koncentracijama slobodnih hormona štitne žlijezde izaziva velike promjene u nivou TSH.

Priprema pacijenata za analizu TSH?

 

Uzorak krvi se uzima na tašte, odnosno gladan stomak. Krv se ne uzima za određivanje TSH nakon nedavne biopsije štitnjače, niti nakon operacije štitnjače.

Postoji dnevna varijacija nivoa TSH. a maksimalni nivo je u 23 sata . Kod novorođenčadi se prikupljanje vrši 3-7 dana nakon rođenja.

Sakupljeni uzorak – venska krv .

Neophodna obrada nakon berbe – serum se odvaja centrifugiranjem; svježi serum se obrađuje; ako to nije moguće, serum se čuva na 2-8°C ili -20°C 5 .

Volumen uzorka – minimalno 0,5 mL seruma 

 

 

Izvori: 

 1. Henry John Bernard. Procjena endokrine funkcije. U kliničkoj dijagnozi i liječenju laboratorijskim metodama. ASM Press, SAD, 20 izdanje, 1998, 310-311.
 2. Ion Teodorescu Exarchu. Adenohipofiza. Fiziologija i fiziopatologija endokrinog sistema. Medicinska izdavačka kuća, Rumunija, izdanje 1989, 216-236.
 3. Ion Teodorescu Exarchu. Fiziopatologija tireostimulina. Fiziologija i fiziopatologija endokrinog sistema. Medicinska izdavačka kuća, Rumunija, izdanje 1989; 311-314.
 4. Jacques Wallach. Endokrini poremećaji. U Tumačenju dijagnostičkih testova. Izdavačka kuća medicinskih nauka, Rumunija, izdanje 7, 2001; 760-763.
 5. Laboratorija Synevo. Reference specifične za tehnologiju rada koja se koristi. 2010. Ref Tip: Katalog.

 

 

 

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.