fbpx

Priprema za Ureaza izdisajni test

Poštovani korisnici,

Kako bi vaši laboratorijski rezultati bili pouzdani neophodno je da se adekvatno uputite u procedure pravilnog sakupljanja i čuvanja određenih vrsta uzoraka. Naša uloga je da vam pomognemo u tome.

Prije izvođenja ureaza izdisajnog testa trebalo bi konsultovati ordinirajućeg doktora, koji bi shodno istoriji bolesti i individualnih karakteristika pacijenta, mogao modifikovati dole navedeni protokol pripreme.

  • Pacijent NE SMIJE ništa da jede i da pije najmanje 6h prije izvođenja testa.
    Najbolje je test raditi ujutru, nakon noćnog gladovanja i bez jutarnjeg doručakami kafe. Pacijentima sa dijabetesom je dozvoljen lak obrok (npr. tost i čaj).
  • Test se radi najmanje 4 nedelje nakon prestanka uzimanja antibiotika, odnosno 2 nedelje od prestanka uzimanja lijekova za smanjenje lučenja želudačne kiseline: inhibitora protonske pumpe (Omeprol, Controloc, Lanzul, Nexium) i H2 blokatora (Ranisan, Ranital, Ranitidin, Famotidin).
  • Pacijenti na hroničnoj terapiji svoje lijekove bi trebalo da uzmu nakon izvedenog testa.
  • Izdisajni test mogu raditi i trudnice i doilje.
  • Testiranje se jedino ne preporučuje kod osoba sa delimičnom gastrektomijom, a kod osoba mlađih od 18 godina se može raditi jedino uz izričitu preporuku ljekara.
  • Vrijeme koje je potrebno provesti u laboratoriji u toku izvođenja testa je oko 30 minuta.
0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.