fbpx

Priprema pacijenata za mikrobiološke analize

Priprema pacijenta za mikrobiološka ispitivanja je od posebnog značaja, jer može bitno uticati na rezultat ispitivanja.

Sve uzorke mikrobioloških ispitivanja treba uzimati prije započinjanja antibiotske terapije ili nekoliko dana (najmanje 48 sati) po prestanku primjene antibiotika.

Urinokultura

Urinokultura je najčešća analiza u mikrobiologiji.

Priprema za davanje urina za urinokulturu je naročito značajna kod žena i male djece.

Potrebno je oprati spoljne genitalije mlakom vodom i sapunom, tako da mlaz ide od naprijed prema nazad. Zatim osušiti kožu čistim peškirom ili papirnim ubrusom, bez mazanja bilo kakvih krema.

Priprema za davanje urina za urinokulturu kod muškaraca takodje podrazumjeva pranje genitalija mlakom vodom i sapunom. Kod dječaka obratiti pažnju da se vrati koža prepucijuma i potom opere okolina uretre.

Budući da prvi mlaz urina praktično spira bakterije sa kože i bakterijsku floru uretre, u sterilnu posudu uzima se isključivo srednji mlaz, pri čemu je dovoljno čašicu napuniti do jedne trećine njene zapremine.

Kod djece je poželjno obezbediti uslove da mokre direktno u sterilnu posudu, ali ako to nije moguće,nakon higijene spoljnih genitalija, staviti kesicu namjenjenu za tu svrhu i kontrolisati kada je dijete mokrilo. Tada treba skinuti kesicu i doneti je u laboratoriju.

Kad god je moguće, uzorak urina treba dati ujutru – prvi jutarnji urin, jer je taj uzorak najkoncentrovaniji i najbolji za analizu.

NAPOMENA: S obzirom da je urin dobra hranljiva podloga za razvoj bakterija, treba ga što prije dostaviti u laboratoriju ili držati u frižideru ( najduže 2h) do donošenja u laboratoriju.

Ukoliko higijena spoljnih genitalija nije dobro obavljena ili ako je urin dugo stajao na sobnoj temperaturi u kulturi će se pojaviti veliki broj mešanih bakterija kožne, vaginalne ili crevne flore.

Ispitivanje hlamidije, mikoplazme ili ureaplazme u urinu

Za ispitivanje prisustva hlamidije, mikoplazme ili ureaplazme u urinu potrebno je dati prvi mlaz (prvog jutarnjeg urina) koji obično pokupi epitelne ćelije iz uretre u kojima se nalaze ovi mikroorganizmi.

Ovo se prije svega odnosi na muškarce, pošto se ženama za izolaciju ovih mikroorganizama uzima cervikalni bris.

Bris ždrijela (grla)

Bris ždrijela (grla) treba uzeti ujutru, prije pranja zuba i unošenja hrane ili vode. Ukoliko se mora uzeti u toku dana, potrebno je da prođe bar 2h od poslednjeg uzimanja hrane i pića.

Bris nosa

Bris nosa treba uzeti prije primjene antibiotske terapije i truditi se da od posljednjeg ispiranja nosa prođe bar 3-4 sata. Najbolje bi bilo da se za mikrobiološki pregled sakupi sekret iz nosa, naročito ako je gust i obojen, jer to govori u prilog bakterijskoj infekciji, za razliku od providnog, vodenastog sekreta koji obično prati virusnu infeciju.

Brisa grla i nosa – djeca

Kod uzimanja brisa grla i nosa djeci, roditelj treba dijete da drži u krilu, jednu ruku da stavi preko obe njegove ruke, a drugu ruku da mu stavi na čelo i tako pridržava glavu dok mu stručno lice uzima briseve.

Ispljuvak (sputum)

Ispljuvak (sputum) za mikrobiološku analizu najbolje je uzeti ujutru, prije uzimanja hrane ili ispiranja usta dezinfekcionim sredstvom i prije započinjanja antibiotske terapije. Usta se prethodno isperu običnom vodom koja se izbaci, a zatim pacijent treba da iskašlje iz dubine što više sputuma u sterilnu posudu.

Uporedo sa analizom sputuma treba uraditi i bris usne šupljine.

Postoje kriterijumi na osnovu kojih mikrobiolog posmatranjem uzorka pod mikroskopom zaključuje da li je uzorak adekvatan, odnosno da li je umjesto sekreta iz bronha data pljuvačka, a takav uzorak ne može dati validan rezultat, pa ga ne bi trebalo dalje obrađivati.

Spermokultura

Uzorak se uzima nakon toalete spoljašnjih genitalija toplom vodom i sapunom. Pacijent ne bi trebalo da urinira bar dva sata prije uzimanja uzorka za spermokulturu.

Perianalni otisak

Perianalni otisak se uzima selotejp trakom sa nabora čmara, pri čemu se pokupe jaja male dečje gliste, koje je ženka u toku noći tu položila.

Dijete treba prethodno veče oprati, ali ne treba stavljati bilo kakve kreme niti talk, a ujutru uzorak uzeti prije nego što dijete ima stolicu.

Koprokultura – analiza stolice

Kašičicom iz posude za feces uzeti dio stolice koji sadrži sluz, krv ili gnoj, ukoliko su prisutni
Minimalna količina za analiziranje je oko 2 grama (odgovara veličini lješnika ).

Bris uha / oka

Prije uzimanja brisa uha/oka ne tretirati antibiotskim preparatima najmanje 24h.

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve