fbpx

Holesterol

Šifra CH21 Kategorija Tag

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

3,90 KM

Holesterol – Procena Kardiovaskularnog Rizika i Praćenje Terapije za Snižavanje Lipida

Holesterol je masna supstanca koja se prirodno stvara u našem organizmu i koja ima ključnu ulogu u izgradnji ćelija i proizvodnji hormona. Međutim, prevelika količina holesterola u krvi može dovesti do nakupljanja masnih naslaga u arterijama i povećati rizik od srčanih bolesti. Zbog toga se holesterol određuje osobama koje vrše rutinski medicinski pregled. U ovom članku ćemo govoriti o tome šta je holesterol, zašto je važno pratiti nivo holesterola u krvi, kako se holesterol meri i šta se radi u slučaju povećanog nivoa holesterola.

Šta je holesterol?

Holesterol je masna supstanca koju proizvodi naš organizam i koja ima ključnu ulogu u izgradnji ćelija i proizvodnji hormona. Holesterol se takođe unosi u organizam putem hrane koju jedemo, posebno onih namirnica koje sadrže zasićene masti i trans masti. Ove namirnice povećavaju nivo lošeg holesterola, poznatog kao LDL, u krvi i povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Zašto je važno pratiti nivo holesterola u krvi?

Visok nivo holesterola u krvi može dovesti do nakupljanja masnih naslaga u arterijama, što može dovesti do srčanih bolesti kao što su angina pektoris, srčani udar ili moždani udar. Procena nivoa holesterola je stoga važna kako bi se procenio rizik od srčanih bolesti i utvrdilo da li je potrebna terapija za snižavanje lipida.

Kako se holesterol meri?

Holesterol se meri krvnim testom koji se obično vrši tokom rutinskog medicinskog pregleda. Test se obično sastoji od dva dela: merenja nivoa LDL holesterola i merenja nivoa HDL holesterola, poznatog kao dobar holesterol. Ako je nivo LDL holesterola visok, to znači da postoji povećan rizik od srčanih bolesti. Ako je nivo HDL holesterola visok, to može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Kako se tretira povišen nivo holesterola?

Ako je nivo holesterola visok, lekar može preporučiti promene u načinu života kao što su zdrava ishrana, vežbanje i prestanak pušenja. U nekim slučajevima, lekar može propisati lekove za snižavanje holesterola kao

u statine ili fibratne lekove. Statini su lekovi koji smanjuju proizvodnju holesterola u jetri, dok fibrati pomažu u smanjenju nivoa triglicerida u krvi.

Šta možete učiniti da snizite nivo holesterola?

Postoji nekoliko načina kako možete smanjiti nivo holesterola u krvi. Najvažniji način je promena u načinu ishrane. To znači da bi trebalo izbegavati namirnice koje sadrže zasićene masti i trans masti, kao što su prerađena hrana, slatkiši, masno meso i mlečni proizvodi. Umesto toga, trebalo bi jesti hranu koja je bogata vlaknima, kao što su voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke.

Pored promene ishrane, trebalo bi i redovno vežbati, barem 30 minuta dnevno, pet puta nedeljno. To može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola i povećanju nivoa dobrog holesterola.

Prestanak pušenja takođe može pomoći u smanjenju nivoa holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Pušenje povećava nivo lošeg holesterola u krvi i smanjuje nivo dobrog holesterola.

Koje su prednosti redovnog praćenja nivoa holesterola u krvi?

Redovno praćenje nivoa holesterola u krvi može pomoći u ranom otkrivanju povišenog nivoa holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Takođe može pomoći u praćenju uspešnosti terapije za snižavanje lipida.

Zaključak

Holesterol je važna masna supstanca koja ima ključnu ulogu u izgradnji ćelija i proizvodnji hormona. Međutim, prevelika količina holesterola u krvi može dovesti do srčanih bolesti. Zbog toga je važno pratiti nivo holesterola u krvi i preduzeti odgovarajuće mere ako je nivo povišen. Promena načina ishrane, vežbanje i prestanak pušenja su načini kako možete smanjiti nivo holesterola u krvi i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Često postavljana pitanja

  1. Kako se holesterol meri?
  • Holesterol se meri krvnim testom koji se obično vrši tokom rutinskog medicinskog pregleda.
  1. Šta se događa ako je nivo holesterola previsok?
  • Visok nivo holesterola u krvi može dovesti do nakupljanja masnih naslaga u arterijama i povećati rizik od srčanih bolesti.
  1. Šta je dobar holesterol?
  • Dobar holesterol se naziva HDL (visokokvalitetni lipoprotein) i pomaže u uklanjanju lošeg holesterola iz krvi.
  1. Koliko često treba provjeravati nivo holesterola u krvi?
  • Preporučuje se da se nivo holesterola u krvi provjerava svakih pet godina za osobe starije od 20 godina, a češće ako postoji veći rizik od srčanih bolesti.
  1. Mogu li promjene u načinu života smanjiti nivo holesterola?
  • Da, promjene u načinu života kao što su zdravija ishrana, vežbanje i prestanak pušenja mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.