fbpx

Feritin

Šifra CH86 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

20,00 KM

Feritin – važna vrijednost za dijagnostiku anemije i viška gvožđa

Feritin je protein koji ima ključnu ulogu u skladištenju gvožđa u organizmu. Ovaj protein može biti određen laboratorijskim testom i koristi se za dijagnostiku anemije (nizak hemoglobin i hematokrit), kao i viška gvožđa u organizmu (hemosideroza). U ovom članku ćemo objasniti što je feritin, kako se provodi njegovo određivanje, koje su normalne vrijednosti i što mogu značiti povećane ili smanjene vrijednosti feritina.

Što je feritin?

Feritin je protein koji se nalazi u gotovo svim stanicama tijela. Njegova osnovna funkcija je pohranjivanje gvožđa u organizmu. Gvožđe se skladišti u obliku feritina u jetri, slezeni i koštanoj srži. Kada organizam treba gvožđa, feritin se razgrađuje, oslobađajući Gvožđe u krvotok.

Kako se određuje feritin?

Feritin se određuje krvnim testom. Potrebno je uzeti uzorak krvi iz vene, a rezultati testa obično su dostupni unutar nekoliko dana. Prije uzimanja uzorka krvi, pacijent se obično ne mora pripremati, osim ako liječnik ne propiše drugačije.

Koje su normalne vrijednosti feritina?

Normalne vrijednosti feritina u krvi mogu se razlikovati ovisno o spolu, dobi i drugim faktorima. U odraslih osoba, normalne vrijednosti feritina obično se kreću između 30 i 400 ng/mL. Međutim, vrijednosti feritina se mogu razlikovati i ovisno o laboratoriju koji vrši analizu.

Što znači povišena vrijednost feritina?

Povišena vrijednost feritina u krvi može ukazivati na višak gvožđa u organizmu (hemosideroza) ili upalne procese u tijelu. Hemosideroza može biti posljedica dugotrajne terapije gvožđem, nekontrolirane konzumacije alkohola ili genetskih bolesti. Upalni procesi u tijelu također mogu uzrokovati povećanje vrijednosti feritina, jer se ovaj protein oslobađa kao reakcija na upalu.

Što znači snižena vrijednost feritina?

Nizak nivo feritina u krvi je čest pokazatelj anemije uzrokovane manjkom gvožđa. Anemija može nastati zbog nedostatka gvožđa u ishrani, krvarenja ili drugih zdravstvenih problema koji sprečavaju normalno apsorbovanje gvožđa. Feritin se koristi kako bi se utvrdio tip anemije i kako bi se pratila terapija. Međutim, niska vrijednost feritina ne mora uvijek ukazivati na anemiju i potrebno je obaviti detaljne pretrage kako bi se utvrdio uzrok niskog nivoa feritina u krvi.

Kako feritin pomaže u dijagnostici anemije

Feritin se često koristi kao važan test za dijagnosticiranje anemije, što je stanje karakterizirano smanjenjem razine hemoglobina i hematokrita u krvi. Anemija može biti uzrokovana nedostatkom gvožđa, manjkom vitamina B12 ili folne kiseline, te drugim poremećajima u organizmu. Smanjenje razine feritina u krvi obično ukazuje na manjak gvožđa u organizmu, što može uzrokovati razvoj anemije.

Kada se otkrije niska razina feritina u krvi, liječnik obično preporučuje nadopunu prehrane gvožđem i daljnje praćenje razine feritina kako bi se utvrdilo jesu li mjere uspješne u povećanju razine feritina i poboljšanju općeg zdravlja.

Feritin i dijagnostika viška gvožđa

Feritin se također može koristiti za dijagnosticiranje viška gvožđa u organizmu (hemosideroza). Hemosideroza može dovesti do nakupljanja gvožđa u tkivima, što može uzrokovati oštećenja organa, poput jetre, srca i gušterače. Visoka razina feritina u krvi obično ukazuje na višak gvožđa u organizmu.

Ljekar obično preporučuje dodatne testove, poput testova funkcije jetre ili genetskih testova kako bi se utvrdio uzrok viška gvožđa. Ako se dijagnosticira hemosideroza, liječnik će preporučiti terapiju koja će smanjiti razinu gvožđa u organizmu.

Feritin i praćenje terapije

Feritin se također koristi za praćenje terapije za anemiju i višak gvožđa. Pacijenti koji se liječe za anemiju, obično prolaze redovite preglede kako bi se utvrdilo jesu li mjere liječenja djelotvorne i jesu li razine feritina u skladu s očekivanim vrijednostima.

Pacijenti koji se liječe za višak gvožđa također prolaze redovite preglede kako bi se pratila razina feritina u krvi i utvrdila učinkovitost terapije.

Vrsta uzorka i vrijeme kada se uzima uzorak

Uzorak: serum (venska krv)

Obrtno vrijeme: 1 dan

Uzimanje uzorka se vrši isključivo ujutru posle noćnog gladovanja.

U trenutku vađenja krvi je potrebno da osoba nije u skorije vrijeme imala oboljenje zapaljenske prirode (infekcija, povreda ili operacije).

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.