fbpx

Transferin

Šifra CH56 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

20,00 KM

Transferin se koristi kao pomoć u dijagnostici anemija ili opterećenja gvožđem (hemosideroza), kada se određuje sa ostalim markerima metabolizma gvožđa (hemoglobin, feritin i gvožđe)

Transferin je protein koji se proizvodi u jetri i igra važnu ulogu u transportu gvožđa u organizmu. Jedna od funkcija transferina je vezivanje gvožđa iz crijeva i prenošenje ga do mjesta potrebe, kao što su crvene krvne stanice. Stoga, koncentracija transferina u krvi može pružiti korisne informacije o metabolizmu gvožđa u organizmu.

U ovom članku ćemo detaljno objasniti kako se transferin koristi u dijagnostici anemija ili opterećenja gvožđem (hemosideroza), kada se određuje sa ostalim markerima metabolizma gvožđa (hemoglobin, feritin i gvožđe).

1. Uvod

2. Šta je transferin?

Transferin je protein koji se proizvodi u jetri i igra važnu ulogu u transportu gvožđa u organizmu. Ovaj protein veže gvožđe iz crijeva i prenosi ga do mjesta potrebe, kao što su crvene krvne stanice. Koncentracija transferina u krvi može pružiti korisne informacije o metabolizmu gvožđa u organizmu.

3. Anemija

Anemija je stanje u kojem organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica da bi pravilno funkcionisao. Jedan od uzroka anemije je nedostatak gvožđa. Koncentracija transferina u krvi može se koristiti kao marker za dijagnosticiranje anemije uz ostale markere metabolizma gvožđa.

4. Hemosideroza

Hemosideroza je stanje koje se javlja kada se gvožđe nakuplja u tkivima, što može dovesti do oštećenja organa. Koncentracija transferina u krvi može se koristiti kao marker za dijagnosticiranje hemosideroze zajedno s drugim markerima metabolizma gvožđa.

5. Kada se mjeri koncentracija transferina?

Koncentracija transferina u krvi može se mjeriti u slučajevima sumnje na anemiju ili hemosiderozu, kada se određuju i drugi markeri metabolizma gvožđa, kao što su hemoglobin, feritin i gvožđe.

6. Kako se mjeri koncentracija transferina?

Koncentracija transferina u krvi se mjeri krvnim testom. Test se može obaviti u bilo kojem laboratoriju i ne zahtijeva posebnu pripremu.

7. Normalne vrijednosti koncentracije transferina

Normalne vrijednosti koncentracije transferina u krvi mogu varirati u zavisnosti od laboratorije koja obavlja testiranje. Međutim, općenito, normalne vrijednosti za muškarce se kreću između 200 i 400 mg/dL, dok su normalne vrijednosti za žene nešto niže i kreću se između 180 i 360 mg/dL.

8. Šta ukazuje niska koncentracija transferina?

Niska koncentracija transferina u krvi može ukazivati na nedostatak gvožđa u organizmu, što može dovesti do anemije. Međutim, niska koncentracija transferina također može ukazivati na bolesti jetre, poput ciroze jetre.

9. Šta ukazuje visoka koncentracija transferina?

Visoka koncentracija transferina u krvi može ukazivati na povećanu apsorpciju gvožđa u crijevima. Ovo se može dogoditi kod ljudi koji imaju hemohromatozu, genetsko stanje koje uzrokuje prekomjernu apsorpciju gvožđa u organizmu. Visoka koncentracija transferina također može ukazivati na druge stanja, poput infekcija, upala i autoimunih bolesti.

10. Šta treba učiniti ako se sumnja na abnormalne vrijednosti transferina?

Ako se sumnja na abnormalne vrijednosti transferina u krvi, važno je konzultirati se s ljekarom kako bi se utvrdio uzrok abnormalnih vrijednosti. Ovisno o uzroku, ljekar može preporučiti određene promjene u prehrani ili terapiju lijekovima.

11. Kako se može regulirati koncentracija transferina u krvi?

Koncentracija transferina u krvi može se regulirati promjenama u prehrani. Hrana bogata željezom, poput crvenog mesa, tamnog lisnatog povrća i mahunarki, može pomoći u povećanju koncentracije transferina u krvi. S druge strane, hrana bogata kalcijem i fitatima, poput mliječnih proizvoda i žitarica, može smanjiti apsorpciju gvožđa i smanjiti koncentraciju transferina.

12. Zaključak

Ukratko, koncentracija transferina u krvi može pružiti korisne informacije o metabolizmu gvožđa u organizmu i može se koristiti kao marker za dijagnosticiranje anemije ili hemosideroze. Važno je konzultirati se s ljekarom ako se sumnja na abnormalne vrijednosti transferina u krvi i slijediti preporuke za promjenu prehrane ili terapiju lijekovima.

13. Česta pitanja

Određivanje Transferina kao marker metabolizma gvožđa

Transferin je glikoprotein koji se sintetizuje u jetri i služi kao glavni transporter željeza u organizmu. Njegova glavna funkcija je vezivanje jona željeza u plazmi i transport do tkiva koja ga koriste za metaboličke procese. Ova važna uloga transferina čini ga korisnim markerom za dijagnostiku nekih stanja, kao što su anemija ili opterećenje gvožđem (hemosideroza).

Transferin i metabolizam gvožđa

Gvožđe ima brojne važne funkcije u organizmu, uključujući transport kiseonika, sintezu hemoglobina i drugih proteina, kao i uklanjanje štetnih molekula iz organizma. Da bi se održao balans gvožđa u organizmu, neophodan je precizan regulacioni mehanizam koji omogućava unos, skladištenje i iskorišćavanje gvožđa.

Transferin je ključni deo ovog mehanizma jer veže jone gvožđa u plazmi i transportuje ih do ćelija koje ga koriste. Njegova koncentracija u plazmi je takođe važan marker metabolizma gvožđa i može se koristiti u dijagnostici nekih stanja.

Kada se koristi transferin u dijagnostici?

Transferin se često koristi kao pomoć u dijagnostici anemija ili opterećenja gvožđem (hemosideroza). Anemija se može javiti kada telo nema dovoljno gvožđa da bi sintetisalo dovoljno hemoglobina, što dovodi do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i smanjenja količine kiseonika koja se transportuje u organizmu. U ovim slučajevima se može izvršiti merenje nivoa transferina u plazmi kako bi se utvrdilo da li je koncentracija dovoljna za normalan metabolizam gvožđa.

S druge strane, hemosideroza se javlja kada je organizam preopterećen gvožđem, što može dovesti do oštećenja organa kao što su jetra, slezina i pankreas. U ovom slučaju, koncentracija transferina u plazmi se smanjuje, dok se koncentracija feritina, proteina koji skladišti gvožđe u ćelijama, povećava. Merenje nivoa transferina u plazmi u ovom slučaju može pomoći u dijagnostici i praćenju stanja.

Kako se vrši merenje nivoa transferina?

Merenje nivoa transferina se vrši krvnom analizom. Krv se uzima iz vene i meri se koncentracija transferina u plazmi.

Nakon što je izvršena transfuzija, količina željeza se može akumulirati u tkivima, što dovodi do povećane razine željeza u tijelu. U nekim slučajevima, ova akumulacija željeza može biti toliko velika da uzrokuje oštećenje organa, što se naziva hemosideroza. Hemosideroza može uzrokovati razne simptome, uključujući umor, bol u trbuhu, žuticu i oštećenje jetre. Stoga je važno pratiti razine željeza u tijelu nakon transfuzije, posebno kod osoba koje redovito primaju transfuzije krvi.

Transfuzija se također može koristiti kao pomoć u dijagnosticiranju anemije. Anemija je stanje u kojem tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po tijelu. Transfuzija krvi može biti potrebna za osobe s ozbiljnom anemijom kako bi se povećale razine crvenih krvnih stanica i poboljšao protok kisika u tijelu.

Uz transfuziju, liječnik će obično mjeriti razinu hemoglobina u krvi, što je protein u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik. Ako se nakon transfuzije hemoglobin poveća, to ukazuje na to da je transfuzija bila uspješna u poboljšanju razine crvenih krvnih stanica i protoka kisika u tijelu.

Feritin je također važan marker metabolizma željeza. To je protein koji se nalazi u tijelu i koji pohranjuje željezo. Visoke razine feritina mogu ukazivati ​​na povećanu količinu željeza u tijelu, dok niske razine feritina mogu ukazivati ​​na nedostatak željeza.

Povezane analize

Kompletna krvna slika

5,50 KM

UIBC

3,50 KM

Feritin

19,00 KM

TIBC

3,50 KM

Gvožđe

3,50 KM

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Medicover laboratorija Banja Luka Budžak

Knjaza Miloša 28

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve