fbpx

Transferin

Šifra CH56 Kategorija

Vrijeme izdavanja: 1 radni dan

Uzorkovanje: Vađenje krvi

20,00 KM

Transferin se koristi kao pomoć u dijagnostici anemija ili opterećenja gvožđem (hemosideroza), kada se određuje sa ostalim markerima metabolizma gvožđa (hemoglobin, feritin i gvožđe)

Transferin je protein koji se proizvodi u jetri i igra važnu ulogu u transportu gvožđa u organizmu. Jedna od funkcija transferina je vezivanje gvožđa iz crijeva i prenošenje ga do mjesta potrebe, kao što su crvene krvne stanice. Stoga, koncentracija transferina u krvi može pružiti korisne informacije o metabolizmu gvožđa u organizmu.

U ovom članku ćemo detaljno objasniti kako se transferin koristi u dijagnostici anemija ili opterećenja gvožđem (hemosideroza), kada se određuje sa ostalim markerima metabolizma gvožđa (hemoglobin, feritin i gvožđe).

1. Uvod

2. Šta je transferin?

Transferin je protein koji se proizvodi u jetri i igra važnu ulogu u transportu gvožđa u organizmu. Ovaj protein veže gvožđe iz crijeva i prenosi ga do mjesta potrebe, kao što su crvene krvne stanice. Koncentracija transferina u krvi može pružiti korisne informacije o metabolizmu gvožđa u organizmu.

3. Anemija

Anemija je stanje u kojem organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica da bi pravilno funkcionisao. Jedan od uzroka anemije je nedostatak gvožđa. Koncentracija transferina u krvi može se koristiti kao marker za dijagnosticiranje anemije uz ostale markere metabolizma gvožđa.

4. Hemosideroza

Hemosideroza je stanje koje se javlja kada se gvožđe nakuplja u tkivima, što može dovesti do oštećenja organa. Koncentracija transferina u krvi može se koristiti kao marker za dijagnosticiranje hemosideroze zajedno s drugim markerima metabolizma gvožđa.

5. Kada se mjeri koncentracija transferina?

Koncentracija transferina u krvi može se mjeriti u slučajevima sumnje na anemiju ili hemosiderozu, kada se određuju i drugi markeri metabolizma gvožđa, kao što su hemoglobin, feritin i gvožđe.

6. Kako se mjeri koncentracija transferina?

Koncentracija transferina u krvi se mjeri krvnim testom. Test se može obaviti u bilo kojem laboratoriju i ne zahtijeva posebnu pripremu.

7. Normalne vrijednosti koncentracije transferina

Normalne vrijednosti koncentracije transferina u krvi mogu varirati u zavisnosti od laboratorije koja obavlja testiranje. Međutim, općenito, normalne vrijednosti za muškarce se kreću između 200 i 400 mg/dL, dok su normalne vrijednosti za žene nešto niže i kreću se između 180 i 360 mg/dL.

8. Šta ukazuje niska koncentracija transferina?

Niska koncentracija transferina u krvi može ukazivati na nedostatak gvožđa u organizmu, što može dovesti do anemije. Međutim, niska koncentracija transferina također može ukazivati na bolesti jetre, poput ciroze jetre.

9. Šta ukazuje visoka koncentracija transferina?

Visoka koncentracija transferina u krvi može ukazivati na povećanu apsorpciju gvožđa u crijevima. Ovo se može dogoditi kod ljudi koji imaju hemohromatozu, genetsko stanje koje uzrokuje prekomjernu apsorpciju gvožđa u organizmu. Visoka koncentracija transferina također može ukazivati na druge stanja, poput infekcija, upala i autoimunih bolesti.

10. Šta treba učiniti ako se sumnja na abnormalne vrijednosti transferina?

Ako se sumnja na abnormalne vrijednosti transferina u krvi, važno je konzultirati se s ljekarom kako bi se utvrdio uzrok abnormalnih vrijednosti. Ovisno o uzroku, ljekar može preporučiti određene promjene u prehrani ili terapiju lijekovima.

11. Kako se može regulirati koncentracija transferina u krvi?

Koncentracija transferina u krvi može se regulirati promjenama u prehrani. Hrana bogata željezom, poput crvenog mesa, tamnog lisnatog povrća i mahunarki, može pomoći u povećanju koncentracije transferina u krvi. S druge strane, hrana bogata kalcijem i fitatima, poput mliječnih proizvoda i žitarica, može smanjiti apsorpciju gvožđa i smanjiti koncentraciju transferina.

12. Zaključak

Ukratko, koncentracija transferina u krvi može pružiti korisne informacije o metabolizmu gvožđa u organizmu i može se koristiti kao marker za dijagnosticiranje anemije ili hemosideroze. Važno je konzultirati se s ljekarom ako se sumnja na abnormalne vrijednosti transferina u krvi i slijediti preporuke za promjenu prehrane ili terapiju lijekovima.

13. Česta pitanja

Određivanje Transferina kao marker metabolizma gvožđa

Transferin je glikoprotein koji se sintetizuje u jetri i služi kao glavni transporter željeza u organizmu. Njegova glavna funkcija je vezivanje jona željeza u plazmi i transport do tkiva koja ga koriste za metaboličke procese. Ova važna uloga transferina čini ga korisnim markerom za dijagnostiku nekih stanja, kao što su anemija ili opterećenje gvožđem (hemosideroza).

Transferin i metabolizam gvožđa

Gvožđe ima brojne važne funkcije u organizmu, uključujući transport kiseonika, sintezu hemoglobina i drugih proteina, kao i uklanjanje štetnih molekula iz organizma. Da bi se održao balans gvožđa u organizmu, neophodan je precizan regulacioni mehanizam koji omogućava unos, skladištenje i iskorišćavanje gvožđa.

Transferin je ključni deo ovog mehanizma jer veže jone gvožđa u plazmi i transportuje ih do ćelija koje ga koriste. Njegova koncentracija u plazmi je takođe važan marker metabolizma gvožđa i može se koristiti u dijagnostici nekih stanja.

Kada se koristi transferin u dijagnostici?

Transferin se često koristi kao pomoć u dijagnostici anemija ili opterećenja gvožđem (hemosideroza). Anemija se može javiti kada telo nema dovoljno gvožđa da bi sintetisalo dovoljno hemoglobina, što dovodi do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i smanjenja količine kiseonika koja se transportuje u organizmu. U ovim slučajevima se može izvršiti merenje nivoa transferina u plazmi kako bi se utvrdilo da li je koncentracija dovoljna za normalan metabolizam gvožđa.

S druge strane, hemosideroza se javlja kada je organizam preopterećen gvožđem, što može dovesti do oštećenja organa kao što su jetra, slezina i pankreas. U ovom slučaju, koncentracija transferina u plazmi se smanjuje, dok se koncentracija feritina, proteina koji skladišti gvožđe u ćelijama, povećava. Merenje nivoa transferina u plazmi u ovom slučaju može pomoći u dijagnostici i praćenju stanja.

Kako se vrši merenje nivoa transferina?

Merenje nivoa transferina se vrši krvnom analizom. Krv se uzima iz vene i meri se koncentracija transferina u plazmi.

Nakon što je izvršena transfuzija, količina željeza se može akumulirati u tkivima, što dovodi do povećane razine željeza u tijelu. U nekim slučajevima, ova akumulacija željeza može biti toliko velika da uzrokuje oštećenje organa, što se naziva hemosideroza. Hemosideroza može uzrokovati razne simptome, uključujući umor, bol u trbuhu, žuticu i oštećenje jetre. Stoga je važno pratiti razine željeza u tijelu nakon transfuzije, posebno kod osoba koje redovito primaju transfuzije krvi.

Transfuzija se također može koristiti kao pomoć u dijagnosticiranju anemije. Anemija je stanje u kojem tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica koje prenose kisik po tijelu. Transfuzija krvi može biti potrebna za osobe s ozbiljnom anemijom kako bi se povećale razine crvenih krvnih stanica i poboljšao protok kisika u tijelu.

Uz transfuziju, liječnik će obično mjeriti razinu hemoglobina u krvi, što je protein u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik. Ako se nakon transfuzije hemoglobin poveća, to ukazuje na to da je transfuzija bila uspješna u poboljšanju razine crvenih krvnih stanica i protoka kisika u tijelu.

Feritin je također važan marker metabolizma željeza. To je protein koji se nalazi u tijelu i koji pohranjuje željezo. Visoke razine feritina mogu ukazivati ​​na povećanu količinu željeza u tijelu, dok niske razine feritina mogu ukazivati ​​na nedostatak željeza.

Lista laboratorija

Medicover Centralna laboratorija Sarajevo

Bulevar Meše Selimovića 17A

Medicover Centralna laboratorija Banja Luka

Dr Mladena Stojanovica 6

Medicover laboratorija Banja Luka Starčevica

Bul. Stepe Stepanovića 132

Medicover laboratorija Prnjavor

Laze Lazarevića 17

Medicover laboratorija Prijedor

Kralja Aleksandra 1

Medicover laboratorija Banja Luka Nova Varoš

Jovana Dučića 66

Medicover laboratorija Laktaši

Karađorđeva 61

Medicover laboratorija Gradiška

Nikole Tesle 1

Medicover laboratorija Doboj

Karađorđeva 1

Medicover laboratorija Banja Luka Lauš

Karađorđeva 143

Pročitajte sa našeg bloga

0 analiza | 0,00 KM
Pogledaj sve

Radno vrijeme

Povodom Međunarodnog praznika rada laboratorije Medicover Diagnostics neće raditi 1. maja 2024. godine, dok je 2. maja radno vrijeme laboratorija 07.00 do 14.00h. 
 
Povodom vjerskog praznika Vaskrsa laboratorije u Republici Srpskoj rade praznično radno vrijeme: 
 
Petak, 03.05 – 07.00 do 14.00h
Subota, 04.05. – 08.00 do 14.00h
Ponedeljak, 06.05. – 07.00 do 14.00h
 
Četvrtak, 9. maj 2024. je neradni dan.